Članak

Stanivuković: Sarajevskim protestima izbili argumente da neko želi srušiti Republiku Srpsku

Stotine građana okupili su se danas pred pravosudnim instituciajma BiH u Sarajevu, nakon što su mediji objavili umiješanost predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije u korupcijski skandal

SARAJEVO, (Patria) – Zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković poručio je tokom današnjih protesta pred pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine da su protesti u Sarajevu korisni i iz razloga jer se izbija argument da neko želi da ruši Republiku Srpsku.

Stotine građana iz svih dijelova BiH okupili su se danas pred državnim Sudom, Tužilaštvom i Visokom sudskim i tužilačkim vijećem BiH u Sarajevu, nakon što su mediji objavili umiješanost predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije u korupcijski skandal.

Privrednik iz Velike Kladuše Nermin Alešević snimio je kako inspektoru Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Marku Pandži daje novac, dok mu Pandža na tom snimku govori da će tim novcem „potkovati“ predsjednika VSTV-a Tegeltiju, kako bi ubrzao proces koji se vodi pred Tužilaštvom Kantona Sarajevo, a koji je Alešević pokrenuo protiv više političara u zemlji.

„Sada neka pričaju da hoćemo da rušimo Federaciju“, rekao je Stanivuković okupljenim novinarima i građanima u Sarajevu.

„Nije istina ni jedno ni drugo. Jedina istina je da mi hoćemo da gradimo i jedno i drugo i čitavu ovu zemlju, kako bi živjeli normalno. Naš motiv je gradnja, naš motiv je ostanak, naš motiv je da dođu normalni ljudi koji će ovu zemlju povesti u neku bolju budućnost“, rekao je Stanivuković, dodajući da dok vlasti svađaju građane, istovremeno pustiše zemlju i bogate se.

Rekao je da se na građanskim protestima mijenja svijet, te je zbog toga pozdravio proteste građana i u Sarajevu ali i u Banja Luci, koji su organizirali skoro tokom cijele prošle godine.
Današnje proteste pred pravosudnim institucijama BiH inicirao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. Proteste su podržali i članovi grupe "Pravda za Davida" i "Pravda za Dženana", koji traže da pravosuđe otkrije ubice ta dva mladića.
 

#BiH