Članak

Vijeće ministara: BiH opredijeljena za dalje povezivanje u sektorima energetike i transporta

U odgovoru se daje pregled ostvarenog napretka u provođenju reformskih mjera povezivanja u oblastima saobraćaja, energije, regionalnog ekonomskog prostora

SARAJEVO, (Patria) - Vijeće ministara BiH na 172. sjednici u Sarajevu usvojilo je tekst odgovora na pismo komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna
o stepenu realizacije reformskih mjera uvezivanja i dalo saglasnost predsjedavajućem Vijeća ministara BiH da ga uputi evropskom komesaru.

Naloženo je svim nadležnim institucijama BiH da redovno izvještavaju Ministarstvo vanjskih poslova o napretku u provedbi reformskih mjera uvezivanja. Naglašeno je da BiH ostaje opredijeljena za daljnje aktivno učešće u regionalnim procesima, prvenstveno Berlinskom procesu, odnosno Agendi za povezivanje u sektorima transporta i energetike te ekonomskom povezivanju u okviru Regionalnog ekonomskog područja.

U odgovoru se daje pregled ostvarenog napretka u provođenju reformskih mjera povezivanja u oblastima saobraćaja, energije, regionalnog ekonomskog prostora, uključujući i finaliziranje bilateralnih ugovora u cilju pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji /WTO/, investicija, mobilnosti radne snage te digitalizacije.

Berlinski proces u Poljskoj

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, donijelo je Odluku o imenovanju Koordinacijskog tijela za koordinaciju i praćenje procesa svih priprema Bosne i Hercegovine za učešće na narednom samitu Berlinskog procesa Zapadnog Balkana koji će biti održan u julu 2019. godine, u Poznanju (Poljska). 

Cilj je osigurati pravovremene, koordinirane i efikasne pripreme učešća delegacije Bosne i Hercegovine na samitu Berlinskog procesa u Poznanju.

#BiH