Članak

Vujić za NAP: Počinje istraga brodske nesreće na Dunavu, stiže i južnokorejska delegacija

Ono što je zanimljivo da je jedan od stradalih putnika pronađen kilometrima daleko.

BUDIMPEŠTA, (Patria) - Mađarska policija i nadležni organi počeli su s istražnim radnjama kako bi se rasvijelila brodska nesreća na Dunavu, u kojoj je živote izgubilo sedam, a nestalo 21 osoba.

Novinar mađarske ATV televizije Tvrtko Vujić, kazao je za agenciju Patria da je iz Južne Koreje ka Mađarskoj krenula delegacija na čelu s ministrom vanjskih poslova, s obzirom da su svi putnici s broda južnokorejski turisti. 

Nesreća se dogodila, kada se manji brod "Sirena" iznenada okrenuo i podletio pod veći brod, a potonuo je za samo sedam sekundi.

Vujić pojašnjava da su tamošnji eksperti kazali da je to bilo poput sudara voza i autobusa. Do nesreće je došlo između dva centralna mosta u Budimpešti. Jedan od stradalih putnika pronađen je kilometrima daleko.

Stručnjaci smatraju da niske temperature Dunava, od 10 do 12 stepeni ne daju nadu da će iko od 21 nestale osobe preživjeti.

Vujić kaže da niko od sedam spašenih putnika na sebi nije imao prsluk za spašavanje.

Krstarenje Dunavom bio je posljednji program prvog dana turističkog pohoda južnokoreanskih turista.

Glasnogovornik kompanije u čijem je vlasništvu brod "Sirena", kazao je da je brod bio star 50-ak godina i da je posada bila veoma obučena i iskusna.

#Region