Članak

Svečana akademija povodom godišnjice utemeljenja HVO Sarajevo

Svečanosti su prisustvovali mnogobrojni predstavnici društvenog i političkog života u BiH.

SARAJEVO, (Patria) - Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo upriličila je sinoć Svečanu akademiju povodom obilježavanja 27. obljetnice utemeljenja HVO Sarajevo (29. 5. 1992. – 29. 5. 2019.) u galeriji Franjevačkog samostana sv. Ante na Bistriku u Sarajevu.

Prisutnima su se obratili prvi ratni predsjednik HVO Sarajevo emeritus profesor Marinko Pejić i jedan od inicijatora osnivanja HVO Sarajevo i pomoćnik zapovjednika HVO brigade „Kralj Tvrtko“ Zvonimir Jan. Svečanosti su nazočili i zapovjednik HVO Sarajevo (Stup) Vinko Braco Martinović i član HVO Sarajevo (Novi Grad) Darimir Ćurčić.

„Glavne karakteristike HVO Sarajevo su multinacionalna struktura te njegovanje i čuvanje međusobnog povjerenja, suradnje i solidarnosti različitih naroda. Za slobodu Sarajeva svoje živote dalo je 109 bojovnika HVO Sarajevo, a više od 260 ih je ranjeno“, kazao je profesor Pejić.

„Uloga i značaj HVO Sarajevo su ipak nezanemarljivi. Stoga je Općinsko vijeće Općine Novo Sarajevo 2017. godine našoj Udruzi organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo dodijelilo status braniteljske udruge od posebnog interesa i društvenog značaja za Općinu Novo Sarajevo. Skupština Kantona Sarajevo je 2018. godine prvom ratnom predsjedniku HVO Sarajevo profesoru Pejiću dodijelila Plaketu Kantona Sarajevo kao javno priznanje za izuzetan doprinos razvoju Kantona Sarajevo u oblastima nauke, društvenih djelatnosti i umjetnosti, a Općinsko vijeće Općine Novo Sarajevo dodijelilo mu je 2019. godine Zahvalnicu Općine Novo Sarajevo kao javno priznanje za izuzetan doprinos razvoju  nauke i društvene zajednice“, kazao je Zvonimir Jan.

Svečanosti su prisustvovali mnogobrojni predstavnici društvenog i političkog života u BiH.

Na Groblju „Sveti Josip“ u Sarajevu delegacije su položile vijence i zapalile svijeće za sve poginule, preminule i nestale branitelje HVO Sarajevo i Hrvatske brigade „Kralj Tvrtko“, a u Crkvi sv. Ante u Sarajevu služena je sveta misa zadušnica. 

Pokrovitelji programa bili su Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Općina Novo Sarajevo.

#BiH