Članak

Zagrebački Nacional: Čovićev franjevac stopira otvaranje doma koji je platila hrvatska Vlada

Taj list dalje piše da bi zbog toga Centralni državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske mogao zatražiti povrat novaca od blizu milion KM

(Patria) - Načelnik općine Prozor-Rama Jozo Ivančević rekao je za zagrebački „Nacional“ da najodgovornijima za zaustavljanje otvorenja Doma za stare i nemoćne na Ramskom jezeru smatra fra Andriju Jozića i Dragana Čovića.

Taj list dalje piše da bi zbog toga Centralni državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, pozivajući se na zvaničan odgovor iz tog Vladinog ureda, mogao zatražiti povrat novaca od blizu milion KM, koliko je Vlada Hrvatske izdvojila iz javnog budžeta Hrvatske za gradnju tog doma.

“Ne želim komentirati način na koji je fra Andrija postao (zapravo postavljen) gvardijanom Franjevačkog samostana Rama–Šćit, ali u Rami i šire dobro je poznato da je imao zadaću raditi na tome da na izborima u Općini Prozor–Rama na vlast dođe Čovićeva postava“, kaže za Nacional načelnik Ivančević, dodajući da kada je HDZ izgubi na izborima u toj općini, blokirano je i otvaranje Doma za stare i nemoćne. 

Ivančević kaže da u Rami ne cijene Dragana Čovića, jer ne vide da je bilo čime pomogao hrvatskom narodu u cijeloj BiH, pa i u Rami, da živi bolje i dostojanstveno. Ivančević je rekao da su Hrvati u BiH, uz Dragana Čovića i njegovu politiku koju je nazvao politikom „podobnosti“, zajedno s drugim narodima zaostali za svim europskim narodima po svim kriterijima – od ljudskih prava, preko uvjeta za poduzetništvo, do najlošijeg sustava školstva, zdravstva, kulture i sporta. Ivančević kaže da su to u Rami prepoznali, te da se odupiru politici Čovića za kojeg Ivančević kaže da pokušava ‘poklopio’ sve Hrvate u BiH. 

„U toj grupi koja je radila za Čovića našao se i fra Andrija kojemu je Dom za stare i nemoćne postao smetnja te je tako Dom postao kolateralna šteta Čovićeve i fra Andrijine politike“, rekao je Ivančević. 

Kao razlog zbog čega bi politika blokirala otvaranje jednog takvog doma Ivančević navodi to da u izgradnji Doma nije sudjelovala nijedna institucija bliska Čovićevoj, što znači da se Čović, ocjenjuje Ivančević, ne bi mogao pohvaliti otvaranjem doma na Ramskom jezeru, prenosi Patria.

#BiH