Članak

Latinka Perović: Ratne zločince doživljavamo kao pobjednike, a to je zatvaranje đavoljeg kruga

Zločinci se vraćaju iz Haga kao pobjednici, predaju u vojnim akademijama, nalaze se na čelu parada povodom Dana pobjede nad fašizmom...

SARAJEVO, (Patria) - Historičarka iz Srbije Latinka Perović smatra da „smo još uvijek daleko od prevazilaženja uzroka koji su doveli do rata devedesetih“, što je za nju najbolji pokazatelj odnosa prema onima koji su bili procesuirani na Haškom sudu zbog ratnih zločina.

„Izdržali su svoje kazne i vratili se u društvo. Ali, tu nije riječ o nekoj običnoj resocijalizaciji tih ljudi, već je riječ o rehabilitaciji ljudi koji su osuđeni za teške ratne zločine“, rekla je Perović tokom sarajevske promocije knjige  „Smrt u Hagu – Nezavršeno suđenje Slobodanu Miloševiću“ autorice Nevenke Nene Tromp koja je održana u četvrtak na sceni Kamernog teatra 55.

„Oni su kao pobjednici, predaju u vojnim akademijama, nalaze se na čelu parada povodom Dana pobjede nad fašizmom, vraćaju se u rukovodstva stranaka koje su bile nosioci ratne ideologije, pišu memoare, i vrše široka okupljana na promociji svojih memoara, držeći na snazi tu politiku za koju se vjerovalo da je poražena“, rekla je Perović, prenosi agencija Patria.

Historičarka Perović smatra da je takav odnos prema ratnim zločincima zatvaranje đavoljeg kruga koji će vrlo štetiti ne samo napretku povjerenja između naroda, već će mnogo štetiti daljem napredovanju Srbije i srpskog društva.

#BiH