Članak

Grad Sarajevo podržao program 'Da, ja treniram' namijenjen djeci s poteškoćama u razvoju

On je pojasnio da se klub bavi sportskom rekreacijom i fitnesom

SARAJEVO, (Patria) - Grad Sarajevo, na čelu sa gradonačelnikom Abdulahom Skakom podržao je projekat "Da, ja treniram" u okviru kojeg će biti omogućeno djeci s teškoćama u razvoju da treniraju po programima prilagođenim njihovim mogućnostima.

Memorandum o realizaciji ovog projekta osim gradonačelnika Skake potpisali su i predsjednik Kluba "Gym Champion" Nedim Babić i direktorica Škole za srednje i stručno obrazovanje i radno osposobljavanje Inga Biščević.

„Oduvijek sam imao želju i volju za rad, kao i ljubav prema toj populaciji i vjerujem da nisu različiti od ostalih. Ta populacija mora biti integrirana u društvo. Imao sam priliku da personalno radim s jednom djevojčicom koja je napravila odlične rezultate po pitanju koordinacije i svih ostalih parametara i motoričkih sposobnosti“, kazao je Babić.

On je pojasnio da se klub bavi sportskom rekreacijom i fitnesom, a naglasio je da će djeca s poteškoćama u razvoju moći trenirati bez diskriminacije.

Inga Biščević, direktorica Škole za srednje i stručno obrazovanje i radno osposobljavanje pojasnila je da je osnovni cilj memoranduma da učenici imaju prilagođene trenažne radionice.

„Cilj je osnaživanje svakog djeteta u psiho fizičkom razvoju. Provodit će se pod sloganom „Da, ja treniram“. Program će se provoditi kroz dva oblika podrške. Podrška za djecu koja nisu samostalna i za učenike koji su samostalni. Kompletni programi bit će zasnovani na sedmičnom nivou. Jako je važno naglasiti da se akcenat ovdje stavlja i na kvalitetno korištenje slobodnog vremena“, kazala je Biščević.

Abdulah Skaka svoje obraćanje je započeo riječima „Da i ja treniram“.

„I želja Grada Sarajeva je da podrži sve projekte kao što je ovaj. Ja sam dugo razgovarao s Nedimom i moram kazati da je njegov angažman vrijedan svake pažnje. Jedan ovakav memorandum je dokaz da privatni sektor može dobro sarađivati s javnim sektorom.  Ne treba niko da se osjeća ugroženo ili da nema mogućnost za edukaciju i napredak“, dodao je Skaka.

#BiH