Članak

Disciplinska tužba protiv Tegeltije i privremeno udaljavanje sa pozicije predsjednika VSTV-a

Brojne domaće i strane organizacije zatražile su hitno porovođenje istrage u ovom slučaju, piše NAP.

SARAJEVO, (Patria) - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) Milan Tegeltija potvrdio je da je u petak od strane zamjenika glavnog disciplinskog tužioca VSTV-a obaviješten da je protiv njega pokrenuta disciplinska tužba sa zahtjevom za privremeno udaljenje od dužnosti. 

„Nisam upoznat sa sadržajem tužbe, njenim razlozima niti osnovama za njeno podnošenje, jer mi nije dostavljena. Također nisam upoznat sa razlozima niti osnovom za predlaganje privremenog udaljenja sa dužnosti. U postupku koji je prethodio podnošenju ove tužbe nisam imao priliku da učestvujem kao prijavljeni, niti se izjasnim na navode tužbe niti zahtjeva za suspenziju", rekao je Tegeltija.

Stotine građana iz svih dijelova BiH okupili su se u srijedu pred Visokom sudskim i tužilačkim vijećem BiH u Sarajevu, nakon što su mediji objavili umiješanost predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije u korupcijski skandal.

Privrednik iz Velike Kladuše Nermin Alešević snimio je kako inspektoru Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Marku Pandži daje novac, dok mu Pandža na tom snimku govori da će tim novcem „potkovati“ predsjednika VSTV-a Tegeltiju, kako bi ubrzao proces koji se vodi pred Tužilaštvom Kantona Sarajevo, a koji je Alešević pokrenuo protiv više lica iz BiH, računajući i visokorangirane političare. Snimak je objavio Žurnal.

Brojne domaće i strane organizacije zatražile su hitno porovođenje istrage u ovom slučaju, piše NAP.

Iz Ureda disciplinsog tužioca u petak je saopćeno da je tužba protiv Tegeltije podnesena zbog susreta tuženog sa Nerminom Aleševićem, o kojem su mediji izvještavali prethodnih dana.
 

#BiH