Članak

Nelson: Kako bude lipa rasla tako će i naša podrška BiH

Hadžibajrić je podsjetio da je ova lijepa tradicija uvedena još 2000. godine.

SARAJEVO, (Patria) - Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić danas je u Aleji ambasadora bio domaćin ambasadorima Sjedinjenih Američkih Država, Kraljevine Španije i Države Kuvajt, a zajedno su zasadili još tri stabla lipe. Od danas ovo šetalište u Starom Gradu broji 195 stabala lipe.

Hadžibajrić je podsjetio da je ova lijepa tradicija uvedena još 2000. godine.

„Tada je uvedena tradicija da akreditovani amabasadori u BiH posade svoje stablo lipe u Starom Gradu, u ovoj aleji. Prvi je lipu zasadio tadašnji visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič. Danas smo posadili 195. lipu i polako se približavamo početku Aleje, ali iz suprotne strane,“ kazao je Hadžibajrić.

On je dodao da je, zaključno sa današnjim danom, šest američkih i španskih ambasadora zasadilo svoja stabla u ovom šetalištu, te tri iz Kuvajta. Prvi je danas lipu zasadio američki ambasador u BiH, Eric Nelson. Izrazio je zadovoljstvo zbog učešća u projektu i istakao da je ova tradicija svjedočanstvo angažmana međunarodne zajednice ovdje, na putu uspjeha BiH.

„Kako ovo moje drvo bude raslo, i ostala stabla koja su ovdje posađena, tako će se nastaviti i naša podrška i pomoć Bosni i Hercegovini,“ kazao je Nelson.

Pod rednim brojem 194 lipu je zasadio José María Valdemoro Giménez, ambasador Kraljevine Španije. I on je kazao da smatra ovaj čin simboličnim i pokazateljem dobrih odnosa između Španije i BiH, te se dotakao i trenutnih prilika u BiH.

„BiH prolazi kroz veoma važan trenutak imajući u vidu njenu euroatlansku perspektivu i Kraljevina Španija, zajedno sa ostalim članicama međunarodne zajednice, želi dati svoj doprinos u postizanju ovih ciljeva, s nadom da će ova lijepa zemlja ostvariti sve potrebne reforme da bi dosegnula svoju euroatlansku perspektivu,“ kazao je Gimenez.

Da sadnja drveta u našoj zemlji predstavlja jedan od vidova saradnje i jačanja odnosa između zemalja, potvrdio je i Abdulaziz Alsharrah, ambasador Države Kuvajt.

„Nadam se da je ovo samo simboličan znak jačanja saradnje između država i naroda i nadam se da će ovo drvo broj 195 koje sam danas posadio meni lično biti početak uspješnog rada na jačanju bilateralnih odnosa i saradnje BiH i države Kuvajt“, kazao je ambasador Alsharrah.

#Lifemagazin