Članak

Počeo samit G20 u Japanu

(Patria) – Svjetski lideri su se okupili u Japanu na dvodnevnom samitu koji se dešava usred velikih političkih sporova i kriza koje uključuju najveće svjetske sile.

(Patria) – Svjetski lideri su se okupili u Japanu na dvodnevnom samitu koji se dešava usred velikih političkih sporova i kriza koje uključuju najveće svjetske sile.

G20 ('Grupa od 20') je godišnji sastanak lidera zemalja sa najvećim i najbrže rastućim ekonomijama. Članice G20 čine 85% svjetskog BDP-a.

G20 nema stalnog osoblja tako da se predsjedavanje grupom i organizacija samita rotira na godišnjoj osnovi.

Grupa može pozvati zemlje koje nisu članice da prisustvuju sastancima kao gosti, poput Španije koja se redovito poziva na godišnje samite.

Prvi sastanak G20 održan je u Berlinu 1999. godine, a povod je bila finansijska kriza u Istočnoj Aziji koja je uticala na mnoge zemlje u svijetu, piše BBC.

Postojeća Grupa osmorke (G8) koju čine zemlje sa najvećim ekonomijama je proširena u korist zemalja sa najbrže rastućim ekonomijama kao što su Kina, Brazil i Saudijska Arabija. G8 je pritom ostala bez Rusije te je sada G7.

Ključne teme u Osaki

Pretpostavlja se da će se na dnevnom redu iza zatvorenih vrata naći pitanje sukoba između SAD i Irana, kao i trgovinski rat s Kinom.

Američki predsjednik Donald Trump će se na marginama G20 susresti sa predsjednikom Kine Xi Jinpingom, Vladimirom Putinom, te saudijskim princom Mohammedom bin Salmanom, prenosi CNN. 

U ekskluzivnom razgovoru za list Financial Times uoči sastanka, ruski predsjednik Vladimir Putin govorio je između ostalog o kraju 'liberalne ideje' čija je svrha po njemu 'prevaziđena'.

'Očigledan problem je jaz između interesa elita i velike većine naroda', kazao je Putin i dodao da 'neki elementi liberalne ideje kao što je multikulturalizam, nisu više održive'.

Putin je komentirao i rastuće tenzije u Perzijskom zaljevu nazvavši ih 'dramatičnim i eksplozivnim'.

- Svijet je postao još više podijeljen, a manje predvidiv, što je žalosno, kazao je on.

Američki predsjednik Donald Trump iskoristio je priliku sastanka s ruskim predsjednikom da se našali u vezi s navodima o miješanju Rusije u američke izbore, piše CNN.

 

 

#Svijet