Članak

Stranke do utorka dostavljaju prijedloge za Komisiju koja ispituje stanje u pravosuđu

Prema usvojenom zaključku, istražna komisija ima zadatak da provede sve radnje potrebne za ostvarenje ovih ciljeva,

(Patria) - Klubovi zastupnika u Predatavničkom domu do utorka 2. jula trebali bi dostaviti imena članova nove istražne komisije koja će ispitati stanje u pravosudnim institucijama.
U zaključku koji je predložio Damir Arnaut, a zastupnici iz Predsatvničkog doma podržali kaže se će ciljevi ove komisije biti da istraži stanje u pravosudnim institucijama u BiH, s posebnim osvrtom na sposobnost VSTV-a BiH da učestvuje u procesima neophodnim na putu BiH ka članstvu u EU. 

„Prema usvojenom zaključku, istražna komisija ima zadatak da provede sve radnje potrebne za ostvarenje ovih ciljeva, u skladu sa Zakonom o parlamentarnom nadzoru i Poslovnikom. Komisija, u skladu sa Poslovniko, broji najmanje pet, a najviše devet članova. Svaki klub koji želi da učestvuje u radu komisije može dostaviti jednog člana komisije, najkasnije u roku od sedam dana od usvajanja ovog zaključka“, navodi se u zaključku.

U slučaju da po isteku navedenog roka nisu ispoštovane odredbe Poslovnika u smislu entitetske zastupljenosti, klub koji je već dostavio članove iz datog entiteta može dostaviti nedostajući broj članova iz istog entiteta u dodatnom roku od tri dana. 

#BiH