Članak

Na marginama G20: Obnovljeni pregovori SAD i Kine

(Patria) – Američki predsjednik Donald Trump izjavio je nakon sastanka s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom da su pregovori s Kinom obnovljeni.

(Patria) – Američki predsjednik Donald Trump izjavio je za medije nakon sastanka s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom da su pregovori s Kinom obnovljeni.

Dvojica državnika susreli su se na marginama samita G20 u Osaki gdje lideri najvećih i najbrže rastućih ekonomija raspravljaju o političkim krizama koje prijete globalnoj sigurnosti i ekonomiji.

Kako izvještavaju mediji, Trump se složio da SAD neće nametati dodatne tarife u postojećem trgovinskom ratu s Kinom, te je komentirao da je sastanak prošao bolje nego što je očekivao.

Predsjednik Jingping je na početku sastanka izjavio da želi vidjeti napredak odnosa Kine i SAD na temelju 'koordinacije, saradnje i stabilnosti' objašnjavajući da obje zemlje imaju benefit samo od saradnje, dok u konfrontaciji obje gube.

Odnosi između dvije zemlje poprimili su novi, ohrabrujući ton, te se očekuje nastavak pregovora do postizanja sporazuma.

Prije sastanka dva lidera koji je planiran da se održi na marginama samita G20 u Osaki, mediji su prenijeli da Kina planira zahtijevati od SAD da ukloni sve kažnjavajuće tarife kao preduvjet za sporazum, kao i zabranu za Huawei kojeg su SAD optužile za špijuniranje.

Trump je komentirao prekid odnosa između dvije zemlje u maju, kada su SAD optužile Kinu za povlačenje iz koncesija koje su već bile dogovorene: 'Mislim da smo bili vrlo blizu, a onda se desilo nešto zbog čega se malo poremetilo... Sad se pomalo približavamo (cilju)', kazao je Trump ocjenjujući sastanak kao 'veoma, veoma dobar'.

 

#Svijet