Članak

Mirko Šarović novi predsjednik SDS-a

Za Šarovića je glasalo 205 a za Miličevića 181 delegat

BANJA LUKA, (Patria) - Novi predsjednik SDS je Mirko Šarović. Za Šarovića je glasalo 205 a za Miličevića 181 delegat, objavila je BN TV.

Tako su danas odlučili delegati SDS na Skupštini stranke.

Također, danas su usvojene i izmjene Statuta stranke na osnovu kojih će predsjednik imati veća ovlaštenja a i stranka će biti drugađije organizovana.

Delegati Skupštine danas su birali i članove Glavnog odbora.

Šarović je rođen u Rogatici 1956. godine. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1979. godine. Živi u Istočnom Sarajevu sa suprugom Stojankom i dvoje djece.

Član je Srpske demokratske stranke od 1990. u kojoj je trenutno potpredsjednik.

Nakon završetka fakulteta radio je u „Famosu“ i „Unisu“, a potom postaje sekretar Skupštine Općine Novo Sarajevo, sve do početka rata 1992. Tada počinje istu funkciju obnašati u Općini Istočno Novo Sarajevo. Od 1994. do 1996. je bio predsjednik Izvršnog odbora Općinske uprave u Istočnom Novom Sarajevu.

Od 1996. do 1998. godine je bio gradonačelnik Istočnog Sarajeva, kada je izabran za potpredsjednika RS-a. Na izborima 2000. postao je predsjednik Republike Srpske, a dvije godine kasnije izabran je za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, nakon čega je ubrzo podnio ostavku. 

Godinu dana kasnije visoki predstavnik u BiH Pady Ashdown smjenjuje Šarovića s mjesta potpredsjednika SDS-a i zabranjuje mu političko djelovanje zbog neispunjavanja odredbi Dejtonskog sporazuma.

On je 2005. bio optužen za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i udruživanje radi vršenja krivičnog djela, ali je nakon godinu dana provedenih u zatvoru oslobođen optužbi, zbog čega je dobio oko 100.000 KM odštete.

Visoki predstavnik Valentin Inzko ukinuo mu je zabranu političkog djelovanja, nakon čega je 2011. godine imenovan za državnog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, smijenjen je 2013. godine, da bi ga dvije godine kasnije ponovo imenovali na istu poziciju. 

Na Opštim izborima 2018. godine je osvojio mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.
 

#BiH