Članak

Finska preuzima predsjedavanje Vijećem EU

Finska predsjedavanje preuzima od Rumunije. 

SARAJEVO, (Patria) - Rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU danas će preuzeti Finska. 

Tokom predsjedavanja nastojati će postići dogovor o Višegodišnjem budžetskom okviru do kraja godine, te zauzeti se za to da se povlačenje evropskih sredstava poveže s poštivanjem načela vladavine prava, a posebnu pažnju posvetiti će zaštiti klime i borbi protiv hibridnih prijetnji. 

"Spremni smo učiniti sve što možemo kako bi se došlo do odluke o budžetu za vrijeme našeg predsjedanja. Za nekoliko sedmica počet ćemo s bilateralnim razgovorima sa svim zemljama članicama. Nakon što izvučemo zaključke iz tih razgovora, trebali bismo imati pregovarački okvir u oktobru, a dogovor do kraja godine", rekla je finska ministrica za evropske poslove Tytti Tuppurainen.

Finska predsjedavanje preuzima od Rumunije. 

Finski dužnosnici vladavinu prava stavljaju na prvo mjesto prioriteta svoga predsjedavanja uz borbu protiv klimatskih promjena.  

Zanimljivo je da finsko predsjedništvo odlučilo ne davati prigodne poklone onima koji će dolaziti u Helsinki poslom koji je vezan uz predsjedanje, a razlog je - smanjenje emisije stakleničkih plinova. Uobičajeno je da rotirajuće predsjedništvo dijeli simbolične poklone poput kravata, prijenosnih baterija za mobitel, olovki, bilježnica i sličnih stvari. Finci su rekli da neće slijediti tu praksu a novcem, koji će na taj način uštedjeti financirat će projekte za smanjivanje emisije stakleničkih plinova, koji istodobno vode ka ispunjavanju ciljeva održivog razvoja.

Tokom predsjedavanja u Finsku će dolaziti brojne delegacija, koje pak putuju avionima, a to znači veće emisije ugljikova dioksida. Ušteđenim novcem uloženim u ekološke projekte poništit će se učinak dodatne emisije stakleničkih plinova. Prema procjeni, riječ je o iznosu od oko 500 hiljada eura.  

Izostat će i gala svečanost za visoke predstavnike institucijja EU koja se uobičajeno organizira kod preuzimanja predsjedništva, a gostima će se umjesto flaširane, služiti voda iz slavine.

#Svijet