Članak

Turčin optužen za prebacivanje sunarodnjaka u EU, Trebinjac za krijumčarenje migranata

Obje optužnice proslijeđene su Sudu BiH na potvrđivanje.

SARAJEVO, (Patria) - Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Mehmeta Tinka, rođenog 1956. godine u turskom gradu Kilis, državljanina Republike Turske, koji se nalazi u pritvoru.

Optužnica Tužilaštva BiH tereti Tinka da je tokom mjeseca maja 2019. godine, u namjeri sticanja lične materijalne koristi, u dogovoru sa trećom osobom na teritoriji Turske, organizovao i dogovorio prihvat trojice državljana Turske, a državljani te zemlje nisu ispunjavali uslove za zakonit ulazak i boravak u Njemačkoj, odnosno zemljama Evropske unije, u koju zemlju su namjeravali putovati, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

Optuženi je, uz novčanu nadoknadu, imao zadatak da po dolasku u BiH državljane Turske smjesti u Sarajevu i osigura njihov dalji ilegalni prelazak preko državne granice BiH u Njemačku, odnosno zemlje EU, u čemu je otkriven i spriječen od strane ovlaštenih službenih lica Granične policije BiH.
 
Optuženi se tereti da je preduzeo radnje kojima je stvorio uslove za neposredno učinjenje krivičnog djela propisanog zakonom BiH, a za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna, čime je počinio krivično djelo pripremanje krivičnog djela iz člana 248. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Dalibora Milinkovića, rođenog 1991. godine u Trebinju, državljanina BiH.
 
Optuženi se tereti da je protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala, tokom maja ove godine, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, sudjelovao u nezakonitom transportu ilegalnih migranata, koji nisu ispunjavali zakonske uvjete za dolazak i boravak u BiH.

On se tereti da je sa svojim motornim vozilom, u blizini granice sa Crnom Gorom, preuzeo osam državljana Sirije, među kojima i dijete rođeno 2016. godine, kao i jednu malodobnu osobu, te ih povezao prema sjeveru BiH, da bi na lokalitetu Tjentišta bio otkriven i spriječen od pripadnika Granične policije BiH.

 Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo krijumčarenja osoba iz članka 189. KZ BiH.

Obje optužnice proslijeđene su Sudu BiH na potvrđivanje.

#BiH