Članak

Čović i Dodik još uvijek bez reakcije na proslavu 'Oluje' u Glamoču, Grahovu i Drvaru

Skupštin Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Livno usvojila je inicijativu o obilježavanju 24 godine od “oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara"

(Patria) - Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić poručio je da onaj koji hoće da slavi ubijanje i protjerivanje Drvarčana, Grahovljana i Glamočana sa svojih vjekovnih ognjišta ulaže u loš tretman svog naroda u ova tri grada i u sukobe sa većinskim srpskim narodom, bez obzira na to što je riječ o kantonu u kojem HDZ ima vlast.

Mediji su objavili da je na 10. Izbornoj skupštini Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Livno usvojena inicijativa o obilježavanju 24 godine od “oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara”, uz prijedlog da to bude uz vojne počasti i u prisustvu visokih zvaničnika 28. jula u Bosanskom Grahovu, 29. jula u Glamoču i 13. septembra u Drvaru, gdje bi trebalo da bude centralni skup.

„Ukoliko se neko usudi da proslavlja 'Oluju' u Glamoču, Grahovu i Drvaru treba da zna da će najveću medveđu uslugu napraviti upravo Hrvatima u ovim gradovima, jer su oni i danas tamo manjina, koji su uspjeli da se socijalizuju i da žive s većinskim srpskim stanovništvom“, rekao je Stevandić.
Još uvijek se čeka zvaničan stav na ovo pitanje koalicionih partnera, predsjednika SNSD-a i HDZ-a BiH Milorada Dodika i Dragana Čovića.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić na prijetnje Stevandića napisao je na Twitteru „Znači opet crveni kombi u Banja Luci“, aludirajuću na predsjednika Ujedinjene Srpske za kojeg svjedoci tvrde da je na početku rata u BiH devedesetih godina crvenim kombijem sa svojim paravojnim formacijama hapsio, privodio, maltretirao i zlostavljao nesrpsko stanovništvo u Banja Luci i njenim selima.
 

#BiH