Članak

Sve spremno za Festival Ilidža 2019.

Kako je kazao načelnik Senaid Memić ovo je jedan od najznačajnijih muzičkih i kulturnih događaja na našim prostorima, i treba ga njegovati. 

Općina Ilidža i ove godine organizirat će kulturno-muzičku manifestaciju Festival narodne muzike Ilidža 2019. Od 1. do 3. augusta bit će održan Festival narodne muzike "Ilidža 2019.", najveći i najčuveniji festival narodne muzike u regiji, koji datira još od 60-ih godina prošlog vijeka. Već petu godinu zaredom Hayat televizija je tehnički organizator i medijski pokrovitelj ove manifestacije.

U hotelu Hercegovina 30. jula 2019 godine održana je press-konferencija, a velikom broju prisutnih obratili su se PR ove manifestacije Amir Saletović, načelnik Općine Ilidža Senaid Memić, te Sejo Pitić koji će dobiti posebno priznanje za očuvanje sevdalinke. Na press-konferenciji obratili su se i organizator takmičenja harmonikaša Edo Krilić, kraljica sevdalinke koja će na ovogodišnjoj manifestaciji izvesti premijerno novu pjesmu, Hanka Paldum, te profesor Emir Merjemić.

Prvu noć bit će održano takmičenje harmonikaša, a organizatori festivala odabrali su 17 pjesama za takmičarsku večer festivala koja će se održati 2. augusta, a 3. augusta je manifestacija „Velikani narodne muzike“. Specijalna gošća bit će Ana Bekuta.

Kako je kazao načelnik Senaid Memić ovo je jedan od najznačajnijih muzičkih i kulturnih događaja na našim prostorima, i treba ga njegovati. 

"Trudit ćemo se da festival svake godine bude još bolji i uspješniji, jer jako je važno da njegujemo svoju tradiciju i kulturnu baštinu. Danas nam je potrebno dosta relaksacije, odmora, smijeha, dobrih trenutaka, a ova manifestacija sve to ima, zapravo Ilidža 2019 je odmor za dušu", poručio je načelnik Memić.

Ilidžanski festival je najstariji festival narodne muzike na prostoru bivše Jugoslavije. Na vrhuncu svoje popularnosti, naročito tokom 70-tih, lansirao je u orbitu popularnosti pjevače i pjevačice narodne poput Slobodana Lalića, Nedeljka Bilkića, Šerifa Konjevića, Mileta Kitića, Mitra Mirića, Halida Bešlića, Miroslava Ilića, Lepe Lukić, Emine Zečaj, Nade Mamula, Zehre Deović Hanke Paldum, i mnogih drugih velikih imena narodne muzike.

#Lifemagazin