Članak

Prvi čovjek tuzlanskog NBL-a Edim Kadić: Okrenuti smo isključivo građanima

Objašnjava da je misija NBL-a okupiti sposobne, samostalne i politički inovativne lidere i to podariti Tuzli. 

TUZLA, (Patria) - U Tuzli ovih dana stasava pokret nezavisnih ljudi, spremnih da samostalno razmišljaju i donose odluke koje će zadovoljiti građanske potrebe za boljim životom. Pokret pod nazivom Nezavisna bosanskohercegovačka lista ima namjeru da na principima politike humanizma očuva, utvrdi i zaštiti priču o nezavisnosti te da je izdigne iznad populizma koji je trenutno dominantna ideologija u Tuzli i pripadajućem joj kantonu, poručuje prvi čovjek tuzlanskog NBL-a Edim Kadić. 

„Nezavisna bosanskohercegovačka lista je u Gradu Tuzla zvanično počela sa radom od februara ove godine, kada sam i izabran za predsjednika Gradskog odbora. Za one koji nemaju predstavu o NBL-u, ukratko ću reći da to nije klasična stranka nego politički koncept i pokret oko koga su se na mah okupili nezavisni gradonačelnici, načelnici, vijećnici, privrednici, i čitav spektar kvalitetnih ljudi iza kojih je rad i uspjeh realizovan u najtežim okolnostima“, kazao je Kadić. 

Navodi da im svakodnevno pristupaju novi članovi, formiraju se mjesni odbori i pokušavaju što više vremena provesti na terenu među ljudima i čuti njihove probleme. 

„Ovo je 21. vijek a još uvijek neke mjesne zajednice nemaju riješeno pitanje vodosnadbijevanja, asfalta, kanalizacije, osvjetljenja...Dakle, ka narednom izbornom ciklusu ne idemo paradno nego sistematično. Mogu se pohvaliti da već raspolažemo sa veoma kvalitetnim kadrovima svih profila. Obzirom da sam vojnički tip nastojim da organizaciono sve funkcioniše što bolje i da ne gubimo vrijeme. Već imamo gotov spisak članova koji će učestvovati na septembarskom kongresu NBL-a u Sarajevu“, kazao je Kadić napominjući da će uskoro biti otvoren novi ured u Tuzli. 

Objašnjava da je misija NBL-a okupiti sposobne, samostalne i politički inovativne lidere i to podariti Tuzli. 

„Uzora nam ne manjka, počev od predsjednika NBL-a Ibrahima Hadžibajrića, koji je zvanično najbolji euronačelnik u proteklih deset godina. Iz ovog i sličnih primjera znamo kakvi bi trebali biti NBL članovi. Većina nas iz rukovodstva riješili smo svoju egzistenciju i dokazali se na poslovima na kojima smo radili. Neopterećeni smo ispraznim nacionalističkim i ljevičarskim frazama i profiliramo novi pokret političkog centra – okrenuti sebi i građanima. Mi odbacujemo izazivanje bilo kakvih podjela i mržnje među građanima, a ta mržnja i podjele proizilaze iz egzistencijalnih ideologija većine stranaka.

Kadić je nekad bio član BOSS-a iz kojeg je istupio, a kako navodi onda je uslijedio pokušaj diskreditacije i njega i njegove porodice. 

„Diskreditacija mene i moje porodice nije im uspjela, a priča oko BOSS-a je davno iza mene. U sudskom epilogu neće biti teško dokazati ko je kako radio sa budžetskim novcem, kako su pravdana i kome su davana sredstva? Evo, već sam dobio sudsku presudu za klevetu u kojoj je predsjednik osuđen (Mirnes Ajanović op.a.) i mora da plati za laži koje je medijski plasirao.

Kadić je već dvije godine nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću Tuzle, a kako kaže često ostaje bez odgovora na postavljena pitanja. 

„Ne daju mi se odgovori o zaposlenim u mnogim javnim preduzećima i ustanovama, o raznim ugovorima koji su sklopljeni u proteklom periodu, o pravdanju novca koji se izdvaja iz budžeta, biografijama direktora javnih preduzeće i ustanova, članova upravnih odbora i komisija Gradskog vijeća, itd. Ali istrajavam u traženju odgovora i po cijenu podnošenje tužbi, zbog toga jer sam izabran od naroda i ne mogu dozvoliti da se kriju takvi podaci“, objašnjava Kadić. 

Prvi čovjek tuzlanskog NBL-a obavljao je različite rukovodeće poslove – u bivšoj JNA i Armiji BiH, pri UN-u, u američkoj firmi Brown and Root, bio je pomoćnik načelnika tuzlanskog BIZ-a, komercijalni direktor Omege, pomoćnik direktora za komercijalne poslove u JZU Gradske apoteke Tuzla.

„Posebno se ponosim time da sam bio među prvim oficirima bivše JNA koji se stavio na raspolaganje za odbranu Tuzle i BiH. Također, pomagao sam pri zaposlenju mnogim članovima porodica poginulih, RVI i demobilisanim borcima kojima je poslije rata bilo najteže“, kaže Kadić. 

Iako su mnogi na početku priče s NBL-om govorili da od toga neće biti ništa, ostao je dosljedan te poručuje kako nema odustajanja. 

„Strpljivo sam ih sve slušao a potom odgovarao da ćemo mi kao prava sportska klapa, sa puno rada i dobrim trenerom na čelu, uvijek ići na pobjedu. Bez obzira kako jak bio protivnik na drugoj strani terena, za nas nema izgubljene utakmice. Zato sve naše građanke i građane sličnog stava, željne promjena i ljepšeg života, pozivam da nam se pridruže i postanu dio pobjedničke ekipe“, zaključio je Kadić. 

#BiH