Članak

Mandić i Hadžiahmetović o stanju u VIK-u: EBRD i sanacija kvarova prioriteti

Ministar Mandić je istakao da je rekonstrukcija vodovodne mreže u Sarajevu jedna od mjera koje je dogovorila u principima djelovanja aktuelna vladajuća šestorka u KS.

SARAJEVO, (Patria) – Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić i direktor KJKP Vodovod i kanalizacija Enver Hadžiahmetović održali su danas press konferenciju na kojoj su govorili o stanju u tom preduzeću, kašnjenju s projektom EBRD-a, „penalima“ za nepovlačenje sredstava, nelegalnoj potrošnji vode. 

Ministar Mandić je istakao da je rekonstrukcija vodovodne mreže u Sarajevu jedna od mjera koje je dogovorila u principima djelovanja aktuelna vladajuća šestorka u KS.

„Prije sedam dana me ministar finansija izvijestio da je stigla već prva kazna odnosno „penal“ 105.000 eura koje će građani KS morati platiti zato što nismo počeli realizaciju kredita EBRD-a kada je trebalo. Isključivi razlog leži u prethodnom menadžmentu. Ne želim da špekulišem da li su to bile zle namjere, ali iz neznanja i potpune nepripremljenosti za jedan evropski način kako funkcioniše tenderska procedura jer se sve odvija elektronskim putem po strogim kriterijima EBRD-a, kolega koji je bio neposredni rukovodilac tog projekta zatvorio je tender 24 sata ranije. To je priznao na sjednici Vlade KS koju smo održali“, kazao je Mandić. 

Ministar je kazao da se mora popraviti imidž VIK-a, da se ubrzaju odgovori na pritužbe građana, da se uvede struka u to preduzeće. 

„Slijede veliki radovi i molim građane za strpljenje. Trudit ćemo se da dnevne obustave vode svedemo na minimum.“

Direktor VIK-a Enver Hadžiahmetović kazao je da je 45 dana na čelu preduzeća i da nije svjestan gdje je došao. Govorio je o zatečenom stanju u tom preduzeću te je istakao da je u posljednjih godinu dana došlo do pada broja popravki kvarova. 

„Redukcija zavisi od toga koliko smo mi spremni da ovih kvarova odradimo u toku dana, smjene, mjeseca. Ukoliko je broj kvarova veći u odnosu na broj popravki onda je redukacija u Sarajevu", kaže Hadžiahmetović. 

Samo trećina vode dolazi do korisnika. Jedan dio su krađe, a drugi je curenje vode, objašnjava čelnik VIK-a.

"Kada je riječ o naplati tu je situacija katastrofalna. Imamo potraživanja od 65 miliona KM, a samo 320.000 KM smo naplatili po osnovu tih nenaplaćenih sredstava“, kazao je Hadžiahmetović. 

On je istakao da su poseban problem veliki potrošači, hoteli, proizvodni pogoni gdje su mjerni instrumenti unutar objekata.

„Nikad niko došao u situaciju da te mjerne instrumente izvuče na javnu potrošnju i da ne zavisimo od toga hoće li nam dozvoliti da uđemo ili ne.“

Direktor VIK-a istakao je da u KS postoji više od 30.000 nelegalnih korisnika na sistemu VIK-a.

Govoreći o projektu sa EBRD-om kazao je da je posljednji rok 1. septembar kako bi mogli početi sa radovima. Istakao je da se taj projekat mora raditi i zbog elektroenergetskog sistema. 

„Sutra se može desiti da jedno napajanje iz Blažuja za Bačevo pukne i da nema Sarajevo vodu, zato je EBRD već morao biti završen. Nemamo trenutno rezervnog napajanja strujom. Pedeset godina je stara trafostanica u Bačevu. 

On je kazao da su pojačali kontrole na terenu, te da otkrivaju nelegalne priključke. 

„Samo jedan bazen dok se napuni to je količina vode koju bi za dan potrošilo 5.000 hiljada stanovnika. Za ovih 45 dana fakturisali smo 450.000 KM za utrošenu vodu na nelegalan način. Isključili smo iz sistema velike potrošače i takvim smo fakturisali oko 200.000 KM.“

Hadžiahmetović je kazao da je dan prije nego što će doći u VIK zaposleno 99 osoba.  

Ministar Madić je kazao da se sve neregularnosti koje se otkrivaju u komunalnim preduzećima trebaju preuzeti nadležne institucije. 

„Ne pričamo napamet, iznosimo činjenice. Komunalna preduzeća pripadaju svim građanima, ali i ispaštaju zbog mutnih radnji. Očekujem da nas neko čuje, govorimo o ozbiljnim stvarima. Bio bih najsretniji da nas neko demantuje i nastavljamo dalje da istražujemo u cilju istine“, kazao je Mandić. 
 

#BiH