Članak

Pripadnici 5. korpusa Armije RBiH korektno se odnosili prema srpskim civilima

Odbrane su iskoristile zakonsku mogućnost da svjedocima postave pitanja

SARAJEVO, (Patria) - Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje generalu Atifu Dudakoviću i još 15 pripadnika i komandanata 5. korpusa Armije RBiH. Na ročištu su pročitani iskazi svjedoka Tužilaštva BiH Dušana Filipovića i Mile Novakovića, koji su u međuvremenu umrli.

Odbrane su iskoristile zakonsku mogućnost da svjedocima postave pitanja, iako se radi o osobama koje su preminule, a čiji su iskazi pročitani.

U zapisniku o saslušanju svjedoka Dušana Pilipovića se navodi da je isti ispitivan o opštim okolnostima što bi bilo u skladu sa prijedlogom Tužilaštva. Međutim, u samom zapisniku se navode i okolnosti o konkretnim događajima o kojima svjedok nije imao nikakvih saznanja. Tako u zapisniku nema pitanja tužioca o razjašnjavanju tih okolnosti iz čega se može zaključiti da se radi o svjedoku koji ni nema konkretnih saznanja.

Advokat Ifet Feraget je u toku unakrsnog ispitivanja svjedoka „konfrontirao“ s pitanjima u korist vlastite tvrdnje. Između ostalog od svjedoka je 'traženo' da potvrdi da je on svoje mjesto stanovanja Kulen Vakuf napustio zbog borbi Hrvatske vojske i Vojske RS-a.

Svjedok je nađen u Koluniću u Opštini Petrovac i od strane pripadnika 5. korpusa Armije RBiH predat policiji u Bosanskom Petrovcu. Feraget je od svjedoka 'tražio' i da potvrdi navode iz svog iskaza da su prema nađenim civilima pripadnici 5. korpusa Armije RBiH odnosili korektno. Isto tako traženo je od svjedoka da potvrdi navode da su se policajci prema civilima ali i pripadnicima Vojske RS-a odnosili korektno.

Advokat je tražio da svjedok potvrdi da je on sa svojim kumom i još nekoliko drugih osoba prikupljao tijela poginulih vojnika Vojske RS-a čija su tijela nađena na različitim lokacijama, a koji su stradali u žestokim borbama 5. korpusa Armije RBiH i Vojske RS-a. 

Advokatica Mersiha Delić je kroz svoja pitanja tražila od svjedoka Mile Novakovića (iskaz također pročitan) da potvrdi da je Vojska RS-a naredila i organizirala povlačenje civila i vojske prije nego su jedinice 5. korpusa Armije RBiH došle na to područje. Novaković je u zapisniku o saslušanju naveo da je njegov otac Slavko stradao na tom području u to vrijeme, a advokat Feraget je prigovorio da se ime njegovog oca uopće ne spominje u optužnici.

Tužilaštvo BiH je uložilo oba zapisnika o saslušanju svjedoka kao dokaz, a odbrane su uložile prigovor zakonitosti, relevantnosti i autentičnosti.

Svjedok Mile Novaković u iskazu navodi da je njegov otac Slavko ostao u Bosanskom Petrovcu i da za njega ništa nije znao do 1999. godine, kada su u selu pored Vrela pronađeni njegov skelet i lična karta.

Nastavak suđenja zakazan je za ponedjeljak, 2. septembar.
 

#BiH