Članak

Raljić: Tegeltija čovjek s problematičnom prošlošću, brine me što se to ne vidi

Ostalo je još malo da državne firme opljačkaju.

SARAJEVO, (Patria) - Željko Raljić, analitičar i novinar iz Banja Luke gostujući na TV N1 govorio je kako nema očekivanja od sjednice Predsjedništva BiH koju je zakazao Milorad Dodik samo s jednom tačkom dnevnog reda imenovanje mandatara za Vijeće ministara.

„Odavno nemam nikakvih očekivanja kada je riječ o našim političkim elitama. Teško je očekivati da će do dogovora doći. Mislim da se stvari vrte oko toga da se kupuje vrijeme ili Dodik želi stvari izvesti na čistac. Moguće je da ćemo imati novi krug pakla, i ići će se ka onome čime je Dodik prijetio, a to je podrška Skupštine RS-a kada je u pitanju aktivacija MAP-a i nove političke tenzije“, istakao je Raljić.

Kada je riječ o ponašanju HDZ-a BiH i Dragana Čovića u cijeloj situaciji oko Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) Raljić ističe da je „otprilike hrvatskoj komponenti u BiH nezgodno otvoreno se protiviti NATO-u“.

„Prvenstveno jer je Hrvatska članica tog saveza. Međutim braća po materi Milorad Dodik i Dragan Čović imaju iste probleme. Njima je više stalo da pod tepih stave one pljačke koje se godinama dešavaju pod njihovim političkim partnerom. Čović ima Aluminij, a Dodik sa Aluminom.  

Ostalo je još malo da državne firme opljačkaju. Nema ih još mnogo za opljačkati posebno u RS, jer je vlast ovdje pokazala da zna glodati do koske narodno meso“, kazao je Raljić.

Kada je riječ o imenovanje Zorana Tegeltije, Raljić ima određene strahove. 

„Mene brine što Komšić govori da nema ništa protiv imenovanja Tegeltije. On bi morao da zna da je Tegeltija čovjek s problematičnom prošlošću. Takav čovjek ne bi trebao biti na čelu državne vlade. Ali takva solidarnost među političarima očito postoji“, istakao je Raljić. 

Ovaj novinar i analitičar kazuje da nije vidio nalaze OSA-e i SIPA-e te ne može komentirati kako je prošao sigurnosne provjere, jer je i sam Raljić pisao da je Tegeltija osuđivan.

„Ono što znam je da Tegetija pripada lijevom krilu SNSD-a, Radmanoviću i Kovačeviću, a koji su povezani s carinama. Oni su jako dobro stojeći u velikom su biznisu, imaju milione kupuju se preduzeća. Taj krug ljudi ima ogromno bogatstvo. Vlasnici su nekretnina, i imaju moć. Ušli su i u bankraski i sektor osiguranja. Dodiku s njima nije lako i ne bih se zalijetao i govorio da je Tegeltija žrtvovan kao jarac. Daleko je on od jarca“, kazao je Raljić.

On je ostavio mogućnost da će doći do slanja ANP-a u Brisel.

„Postoji jedna rezerva da će Dodik aterirati ako mu se urade neki ustupci. Ta kriza koja se najavljuje nije tako strašna. Imali smo sličnu situaciju 2011. Ovaj korak ANP, oko njega se digla prašina, to jeste ulazak u predvorje ulaska u NATO, ali postoje problemi koji slijede iza toga. Reforme moramo uraditi. Oni koji bi trebali provoditi reforme ne mogu to učiniti, jer moramo imati oštriji rez da bismo uklonili ove s vlasti. Prvo se moraju očistiti partije, a to ne možemo bez građana i ne može se ovo društvo osloboditi međuetničkih tenzija bez toga. Vlast je kriva za sve što se događa u jednom društvu, jer ako nisu nek idu s vlasti, ali to će na kraju samo silom moći“, dodao je Rajić.
 

#BiH