Članak

Nadbiskup Canterburyja prihvatio da predsjedava forumom građana o Brexitu

(Patria) – Nadbiskup Canterburyja prihvatio je da predsjedava forumom građana na temu Brexita uprkos žestokom protivljenju Euroskeptika o održavanju takvog skupa.

(Patria) – Nadbiskup Canterburyja prihvatio je da predsjedava forumom građana na temu Brexita uprkos žestokom protivljenju Euroskeptika o održavanju takvog skupa.

Svjestan kontroverznosti takvog okupljanja, nadbiskup Justin Welby naglasio je da će učestvovati samo ukoliko cilj skupa nije protivan Brexitu. Također je naveo da bi se skup trebao održati tek nakon što Velika Britanija zvanično izađe iz Evropske unije, s ciljem prevazilaženja podjela i različitosti stavova.

Prijedlog dolazi uglavnom od članova parlamenta koji se protive Brexitu, a Welby, koji i sam propagira ostanak u EU, smatra da skup treba dobiti podršku svih stranaka.

Nadbiskup je naglasio da njegov pristanak da predsjedava takvim skupom ovisi o ispunjenju nekoliko uvjeta:

- Forum ne bi trebao biti Trojanski konj dizajniran da u bilo kojem obliku odgodi ili spriječi Brexit. Tu ovlast mogu upotrijebiti samo vlada i članovi parlamenta. Forum mora biti otvoren za sve mogućnosti. Drugo, treba imati podršku svih stranaka (iako njegovi članovi neće biti političari), a mora se i adekvatno organizirati, objasnio je nadbiskup.

Forum je samo jedan od prijedloga načina da se upotrijebi građanska riječ kao način da se izađe iz političke krize prouzrokovane Brexitom.

Welby smatra da bi ovakav skup 'zaliječio' razlike u stavovima građana spram Brexita, te da je pomirenje od suštinskog značaja, iako će zahtijevati puno vremena i posvećenosti svih učesnika.

Euroskeptici su upozorili nadbiskupa da se drži dalje od politike, ali Welby smatra pomirenje i brisanje podjela svojom kršćanskom dužnosti.

 

#Svijet