Članak

Počinje utrka za direktora SIPA-e, sve će zavisiti od formiranja Vijeća ministara BiH

Za čelnu poziciju Agencije za istrage i zaštitu zainteresiran je SNSD Milorada Dodika koji najviše insistira na formiranju Vijeća ministara BiH. 

SARAJEVO, (Patria) - Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH raspisao je javni konkurs za direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) na mandat od četiri godine. Mandat aktuelnom direktoru Perici Staniću ističe početkom novembra ove godine. Izvjesno je da Stanić želi još jedan mandat, ali zbog političkih previranja i formiranja novog Vijeća ministara BiH to je pod znakom pitanja. 

Stanić je na prošlom konkursu bio trećeplasirani na rang-listi kandidata od pet kandidata koju je NO sačinio nakon provedene procedure i proslijedio ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću. On je tada odabrao Stanića, a što je i potvrdilo Vijeće ministara BiH. Nije tajna da je Stanić blizak SDS-u, a sa Mektićem ga veže i dugogodišnje poznanstvo s obzirom da su obojica iz Prnjavora. 

Stanić je od 1992. godine zaposlen u policijskim strukturama, a do 2015. godine kada je izabran za direktora SIPA-e radio je u MUP Republike Srpske gdje je obavljao više pozicija. 

Među kandidatima čija se imena spominju za čelnu poziciju SIPA-e su i aktuelni direktor Policije RS Darko Ćulum, Relja Kovač uposlenik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela koji je 2015. godine bio peti na listi kandidata za direktora SIPA-e, Ranko Vuković, zamjenik direktora DKPT-a. Kao jedan od kandidata se spominje i smijenjeni i osuđeni bivši direktor SIPA-e Goran Zubac koji je nakon razrješenja u SIPA-i postao savjetnik ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača. Za čelnu poziciju Agencije za istrage i zaštitu zainteresiran je SNSD Milorada Dodika koji najviše insistira na formiranju Vijeća ministara BiH. 

Dodik je u utorak u Istočnom Sarajevu govorio o "ustavnosti postojanja Suda BiH, Tužilaštva BiH, OSA-e, SIPA-e" posebno napominjući da zakoni koji to regulišu nisu ustavni. 

(A.Varatanović)

#BiH