Članak

Italijanski premijer dobio mandat za formiranje nove vlade

(Patria) – Italijanski predsjednik Sergio Mattarella dodijelio je mandat premijeru te zemlje da formira novu vladu.

(Patria) – Italijanski predsjednik Sergio Mattarella dodijelio je mandat premijeru te zemlje da formira novu vladu.

Premijer Giuseppe Conte izjavio je da je vrijeme da se 'kriza pretvori u priliku'. Pred njim je težak zadatak – postići dogovor Pokreta 5 zvjezdica (M5S) i Demokratske stranke (PD) kako bi desničarska Liga izašla iz vlade.

Conte je naveo da namjerava izvesti zemlju iz političke neizvjesnosti, kao i to da Italija kao jedna od zemalja osnivača Evropske unije, mora vratiti ključnu ulogu u tom savezu.

Conte, inače profesor prava, prošle sedmice je podnio ostavku čime je prekinut turbulentni savez M5S i Lige.

Podsjećamo, Italija se našla usred političke krize kada je lider desničarske stranke Liga, Matteo Salvini povukao stranku iz saveza sa M5S, te se pokušao okoristiti popularnosti te stranke da sazove prijevremene izbore i postane premijer. U tom slučaju vlada Italije bi u cjelosti bila desničarska. Međutim, popularni Salvini nije računao na mogući savez M5S i Demokrata (koji su inače oponenti, ali i dvije najveće stranke u zemlji), tako da je njegov plan propao, što je uticalo i na njegovu popularnost.

Sada M5S i Demokratska stranka moraju naći način da prevaziđu razlike, sastaviti program i kabinet. Demokrati zahtijevaju ostavku lidera M5S, Luigi Di Maioa koji je i zamjenik premijera, kako bi zauzvrat prihvatili Contea kao premijera.

Ukoliko dvije stranke uspiju u nakani da formiraju vladu, njihov prvi teži zadatak bit će nacrt budžeta i zaustavljanje rasta PDV-a. Od EU će biti zatražena fleksibilnost u pogledu budžeta čiji će nacrt morati biti spreman do kraja septembra.

EU je pokazala nezadovoljstvo zbog ogromnog javnog duga Italije, a sankcije su u par navrata jedva izbjegnute, piše britanski Guardian.

#Svijet