Članak

Novinar Večernjeg lista: LGBT zabava Armije BiH preteča skorašnjeg skupa

U Sarajevu je za 8. septembar najavljena prva povorka ponosa koja bi trebala okupite članove LGBT zajednica iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona. 

SARAJEVO, (Patria) - Novinar Večernjeg lista, izdanje za Bosnu i Hercegovinu, pokušao je dovesti u vezu ratne zločine iz devedesetih i najavljeni skup LGBT zajednice u glavnom gradu BiH, što je izazvalo oštru reakciju korisnika društvenih mreža, desetak dana pred održavanje prve parade ponosa u Sarajevu.

„LGBT zabava Armije BiH pretača skorašnjeg skupa“, napisao je Zoran Krešić na Twitteru, uz fotografiju vojnika koji drži odrubljenu glavu muškarca, prenosi NAP.

Krešić je ubrzo obrisao objavu, nakon čega je novinar zagrebačkog Indexa Gordan Duhaček objavio kopiju Krešićeve poruke, uz optužbu da isti novinar medijski opslužuje predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

U Sarajevu je za 8. septembar najavljena prva povorka ponosa koja bi trebala okupiti članove LGBT zajednice iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.

U medijima se od ranije vodi polemika o tome da li je Sarajevo spremno prihvatiti LGBT osobe, dok je rasprava dodatno aktuelizirana nakon što su iz SDA i NiP-a pozvali na odustajanje od povorke, napominjući da se zalažu za 'pravo na slobodan život' uz opasku da bi parada 'u društvu kakvo je naše, koje njeguje temeljne vrijednosti, ipak produbila jaz između ljudi različitih shvaćanja'.

Mediji pod kontrolom HDZ-a, kao i mediji SNSD-a Milorada Dodika optužuju da je Sarajevo pod utjecajem konzervatnih Bošnjaka, koji nisu spremni prihvatiti nikoga izvan tih krugova.

#BiH