Članak

Subašić: Institut sporo pronalazi grobnice, pojedini istražitelji nikada nisu bili na terenu

Dodaje da istražitelj koji za godinu dana ne može proći jednu grobnicu, ne treba ni raditi u Institutu.

SARAJEVO, (Patria) - Udruženje "Majke enklava Srebrenica i Žepa" smatraju da Institut za traženje nestalih lica u BiH veoma sporo pronalazi masovne grobnice. 

Izjavila je to novinarima u Sarajevu Munira Subašić, predsjednica Udruženja, povodom Međunarodnog dana nestalih (ubijenih) osoba. Ispred BBI centra prolaznicima su simbolično dijeljeno crni baloni "Gdje je". 

"Neće valjati ako se ne pronađe svaki nestali. Institut ima dosta istražitelja, ali ima onih koji rade po četiri godine, a nikada nisu prošli ni jednu grobnicu. Zbog čega radi, zašto ga drže", pita Subašić.

Dodaje da istražitelj koji za godinu dana ne može proći jednu grobnicu, ne treba ni raditi u Institutu.

"Mi kao majke u saradnji s drugim organizacijama i pojedincima pronalazimo grobnice koje nisu u prioritetu našeg posla, a imamo ljude plaćene za to", dodaje Subašić i napominje da oni koji su činili zločine kriju grobnice, jer onda nemaju odgovornost. 

"Veliki broj zločinaca je slobodan. Bez pronalaska masovnih grobnica nijedna majka neće biti zadovoljna. Ima dosta majki koje umiru i posljednja im je želja da su pronašli kost svog djeteta. Za porodice je velika nesreća ako se ne pronađe barem jedna kost njihovog stradalog", poručila je Subašić

#BiH