Članak

'Isplivalo' nakon 12 godina: Kandidat AfD-a za premijera učestvovao na neonacističkom skupu

(Patria) – Prominentni njemački političar, kandidat za premijera desničarskog AfD u izborima koji će se održati ovog vikenda, učestvovao je u neonacističkom skupu u Atini 2007.

(Patria) – Prominentni njemački političar, kandidat za premijera desničarskog AfD u izborima koji će se održati ovog vikenda, učestvovao je u neonacističkom skupu u Atini 2007., piše britanski Guardian.  

Andreas Kalbitz (46) koji se smatra iznimno utjecajnom figurom u redovima AfD-a, u nedjelju će se utrkivati za mjesto premijera sa kandidatom Socijaldemokratske stranke (SPD).

Međutim, u izvještaju koji je procurio iz njemačke ambasade u Grčkoj a koji je objavio njemački Der Spiegel, pominje se Kalbitz kao jedan od 14 njemačkih neonacista koji su u januaru 2007. godine putovali u Atinu kako bi prisustvovali skupu koji je organizirala Patriotska alijansa, nacionalistička stranka kratkog vijeka koju su formirali članovi Zlatne zore.

S njim su bile i neke vodeće figure NPD-a, nastavka njemačke Reich stranke, kao i njihov lider Udo Voigt.

Guardian piše da je grupa na sebe privukla pažnju policije i njemačke ambasade time što je na balkon hotela Solomou u centru Atine postavila nacističku zastavu. Na ulaz hotela i balkon sa zastavom bačene su bombe istu večer, za što ambasada vjeruje da je djelo članova grčkih anarhističkih grupa.

Kalbitz je za Der Spiegel potvrdio da je u to vrijeme bio u Atini, ali da nije bio prisutan tokom napada na hotel. Također je kazao da je bio 'neentuzijastičan učesnik skupa'. 'U retrospektivi, događaj nije pobudio moj dalji interes niti odobravanje, bilo njegovih političkih ciljeva ili odabira učesnika', objasnio je za Der Spiegel kandidat AfD-a za državnog premijera.

Nedavno je i njemački Die Welt objavio priču o dva dokumentarna filma o Drugom svjetskom ratu koje potpisuje Kalbitz kao scenarista i njegov tast Stuart Russell, Britanac koji je služio britansku vojsku u Njemačkoj i kasnije se doselio u njemački Paderborn gdje je proveo ostatak života.

Profesor historije na Univerzitetu Aberdeen, Thomas Weber opisao je jedan od filmova, Hitler: Neznani vojnik, 1914. – 1918. kao 'vješto glorifikovanje Hitlera', koje 'nekritički predstavlja propagandu Nacionalsocijalista, te prikazuje Prvi svjetski rat kao rezultat 'zlokobne alijanse' Marksista i Jevreja'.  

Kalbitz je kazao za Die Welt da je pomogao oko scenarija jer njegovom tastu njemački nije bio maternji jezik, te je ostao pri tvrdnji da Russell 'nije bio desničarski radikal ili ekstremist', piše Guardian.

 

#Svijet