Članak

Specijalni izvjestilac UN-a sutra u Bihaću

U 09:00 premijer USK Mustafa Ružnić razgovarat će sa specijalnim izvjestiocem UN-a za ljudska prava migranata Felipeom Gonzalesom Moralesom.

BIHAĆ, (Patria) - Vlada Unsko-sanskog kantona zasjedat će u petak u Bihaću. Sjednica počinje u 07:30 sati u zgradi Vlade Kantona.

U 09:00 premijer USK Mustafa Ružnić razgovarat će sa specijalnim izvjestiocem UN-a za ljudska prava migranata Felipeom Gonzalesom Moralesom. On će u utorak održati press konferenciju o svojim zapažanjima kada je riječ o migrantskoj krizi. 

Vlada USK obavještava i da će se sutra u 11.00 sati, u općini Novi Grad (centralna pješačka zona) održati mirni protesti u suorganizaciji sa lokalnim vlastima Općine Novi Grad, a sa namjerom da se traži od susjedne Hrvatske, da odustane od namjere gradnje odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na području Trgovske gore, odnosno zbrinjavanja ovog otpada na lokaciji Čerkezovac, Općina Dvor na Uni u Hrvatskoj.

Namjera organizatora protestnog skupa je da ukaže, da je za građane Novog Grada, susjednih općina i gradova sa obje strane rijeke Une, neprihvatljiva lokacija Trgovska gora jer ukoliko se ove namjere ostvare od strane hrvatskih vlasti, direktno će biti ugroženo područje nekadašnje regije Pounje te da, pored direktnog uticaja na zdravlje ljudi, blizina opasnog radioaktivnog otpada u bliskoj budućnosti mogla bi uništiti perspektivu razvoja cijele regije koja se  zasniva na proizvodnji zdrave hrane i turizmu. 

#BiH