Članak

Ko traži smjenu rektora Škrijelja?

O njegovoj prijevremenoj smjeni bilo je riječi i ranije kada je također odbijao govoriti na tu temu. 

SARAJEVO, (Patria) - Na Nastavno-naučnom vijeću Medicinskog fakulteta u Sarajevu koje je održano jučer na KCUS-u inicirana je smjena rektora Univerziteta u Sarajevu Rifata Škrijelja. 

Turbulencije na relaciji rektor - Medicinski fakultet - KCUS nisu se zaustavile ni pored smjene dekanese Semre Čavaljuga, a Medicinski fakultet odbija raspisati konkurs za izbor novog dekana. Umjesto toga, direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović zajedno sa svojim najbližim saradnicima osmislila je plan za smjenu rektora, tvrde dobro upućeni izvori. 

Prema Zakonu o visokom obrazovanju rektora smjenuje Upravni odbor, ali zbog tačno utvrđenih razloga koji nanose štetu Univerzitetu u Sarajevu, ukoliko ne primjenjuje zakonske odredbe, ili provodi aktivnosti bez saglasnosti UO, ili ne provodi odluke UO, navodi se između ostalog u članu 154. Zakona. 

Rektor Škrijelj nije odgovarao na pozive Patrije. O njegovoj prijevremenoj smjeni bilo je riječi i ranije kada je također odbijao govoriti na tu temu. 

Podsjećamo, izmjene Zakona o visokom obrazovanju KS koje su se trebale naći na dnevnom redu prije godišnjih odmora odnosile su se i na promjenu nastavne baze za fakultete iz medicinske grupacije. Prema važećem zakonu to je KCUS, a traženo je da to budu i Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš", JU Dom zdravlja, Hitna pomoć. Upravo zbog ovakve odredbe vrsni ljekari koji su napustili KCUS automatski su dobili i otkaze na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Svi takvi slučajevi završili su na sudu, a profesor Ismet Gavrankapetanović dobio je presudu kojom se mora vratiti u nastavni proces Medicinskog fakulteta. Do danas ta odluka nije provedena, a Tužilaštvo KS već je otvorilo predmet o dešavanjima na Medicinskom fakultetu. KCUS se oštro protivi da i druge zdravstvene institucije budu nastavna baza, pa odatle i namjera za prijevremenim razrješenjem rektora. 

Upravni odbor UNSA ima 11 članova, od kojih šest imenuje Senat, četiri Vlada KS, a jedan je predstavnik studenata. Na koga je Izetbegović mislila kada je rekla da za smjenu rektora ima "kritičnu masu" pokazat će se u narednom periodu. 

Članovi UO UNSA su osim predsjednika Murata Ramadanovića, prof. dr. Jasminka Gradaščević-Sijerčić, prof. dr. Dijana Avdić, prof. ddr. Lidija Zvačko, prof. dr. Abidin Deljanin, prof. dr. Kasim Bajrović, acc. prof. dr. Dejan Milošević, Sifet Kukuruz, Sandra Začinović, dr. Mersiha Slipičević, Haris Zahiragić, predstavnik studenata koji se ne pojavljuje na sjednicama UO.

#BiH