Članak

Općina Vogošća: Kasarna u Semizovcu ne može biti korištena za smještaj migranata

Saopćeno je to u petak iz Općine Vogošća.

VOGOŠĆA, (Patria) - Povodom nedavnih napisa u medijima, koji su nagovještavali kako bi kasarna „Enver Šehović“ u Semizovcu mogla biti korištena kao centar za smještaj migranata, Općina Vogošća želi jasno staviti do znanja da je za našu lokalnu zajednicu takva namjera apsolutno neprihvatljiva. 

Saopćeno je to u petak iz Općine Vogošća.

„Ne želimo niti jedne sekunde osporiti potrebu da se migranti zbrinu na način dostojan čovjeka. Sigurni smo, međutim da u Bosni i Hercegovini ima i puno prihvatljivijih objekata, na lokacijama koje bi u neuporedivo manjoj mjeri poremetile život lokalne zajednice, nego što bi to bio slučaj da se migranti smjeste u kasarni u Semizovcu.
Želimo naglasiti da je neprirodno, neprimjereno, pa i opasno da se centar takve vrste smjesti u neposrednoj blizini osnovne škole sa oko 350 učenika. Podsjećamo, u Semizovcu se, neposredno uz kasarnu  nalazi Osnovna škola „Porodice efendije Ramić“.  

I ne samo to. Kasarna se u Semizovcu nalazi u strogom centru ovog naselja, centru prema kojem gravitiraju stanovnici tri mjesne zajednice, Semizovac, Svrake i Gora. Preko puta i u neposrednoj blizini kasarne nalazi se četiri autobuska stajališta koje koriste građani, a ponajčešće srednjoškolci i studenti. 

Ništa manje važna nije ni činjenica kako smo na ovaj prostor ozbiljno računali u svim našim razvojnim planovima. U našim strateškim dokumentima je zacrtano da pokretač daljeg razvoja Općine Vogošća treba biti pretvaranje kasarne u privrednu zonu. Podsjećamo da je Vogošća općina koja je opustošena i tokom agresije, a posebno neposredno prije reintegracije dijela teritorije Općine Vogošća u sastav Federacije Bosne i Hercegovine. Tada su uništeni proizvodni pogoni fabričkog kompleksa u Industrijskoj zoni „Pretis“. Suočili smo se sa brojnim problemima i strpljivo, korak po korak, obnavljali smo devastiranu infrastrukturu i razrušenu privredu. Neke posljedice smo uspjeli sanirati, ali još uvijek pred nama stoje brojni izazovi. Još uvijek se suočavamo sa činjenicom da u Vogošći imamo oko 5000 nezaposlenih osoba“, saopćeno je iz Općine Vogošća.

„Ukoliko bi se sada izvršila prenamjena ovog prostora to bi dugoročno usporilo razvoj Vogošće. Svi pozitivni trendovi i postignuća koja su nas stavila na osmo mjesto po razvoju u Federaciji Bosne i Hercegovine (prema zvaničnim podacima Zavoda za programiranje razvoja FBiH) tako bi bili zaustavljeni i budućnost Vogošće bi bila neizvjesna.
Naglašavamo da su sve strukture javnog života u Vogošći jednoglasne u ocjeni da migrante, ni u kom slučaju ne treba smjestiti u prostor kasarne u Semizovcu, a o tome je identičan stav imalo i Općinsko vijeće na sjednici od 26.09.2019.godine. Primjetna je uznemirenost među građanima koji putem društvenih mreža upućuju apele Općini Vogošća da spriječi korištenje kasarne u svrhu smještaja migranata. Savjeti Mjesne zajednice Semizovac i Mjesne zajednice Svrake održali su hitne sastanke i to isto zatražili od Općine Vogošća.“ 

Iz Općine Vogošća građanima Vogošće poručuju kako su jedinstveni u namjeri da se svim dozvoljenim sredstvima suprotstave eventualnim namjerama da se oduzme potencijal kasarne „Enver Šehović“ i od njega napravi „žarište nekih eventualnim budućih problema.“

#BiH