Članak

Ispovijest majke rudara: Na KCUS-u ispravljali adresu, ali nisu znali ustanoviti lom kuka

Ovu potresnu priču za novinsku agenciju Patria ispričala je majka povrijeđenog mladića. 

Piše: A. Čorbo-Zećo


U hladnom hodniku Ortopedije Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), negdje oko ponoći u ponedjeljak 23. septembra u kolicima polugol crnog lica, povrijeđen, ugruhan, ali sretan što život nije ostavio u utrobi zemlje, 24-godišnji rudar iz Breze čekao je na milost doktora.

Nije ovo scenarij iz filma, ovo je bh. stvarnost. Naime, u rudarskoj nesreći koja se u ponedjeljak desila u Rudniku mrkog uglja Breza povrijeđena su tri rudara. Među njima 24-godišnji mladić s početka priče. 

Za dijagnozu povrijeđenog čekalo se puna četiri dana, a na kraju je u Zenici ustanovljena fraktura desnog kuka!

Ovu potresnu priču za Novinsku agenciju Patria ispričala je majka povrijeđenog mladića. 

"Dobila sam informaciju da mi je sin povrijeđen u rudarskoj nesreći u Brezi. Ne znam ni kako sam krenula prema KCUS-u, oni su Hitnom pomoći krenuli prema Sarajevu.

Izvukli su ih nekako, ali tek kasnije doživljavam još jedan šok i to na Klinici za ortopediju. Na KUM-u me je u stanju šoka doktorica lijepo uputila i kazala šta da radim u slučaju da mu se spava, da ga moram buditi itd. Ali su nam kazali da moramo na Ortopediju, jer sumnjaju na frakturu lijeve potkoljenice.

Na Ortopediji su bila ugašena svjetla. Moj sin onako u gaćicama na kolicima, prestrašen. Izvučen iz utrobe zemlje, čekali smo na hodniku. Pored nas je prošao doktor, nije nas ni pogledao. Ušli su u ordinaciju i gledali su snimke s KUM-a. Pozvali su me unutra, a doktor mi je prigovorio da nešto nije uredu i da se ne poklapaju adrese koje smo naveli! Tada sam i ja upitala doktora, koji se nije ni predstavio, da li sam trebala i uputnicu donijeti. Istjerao me je napolje i kasnije pred mene poslao tehničara koji mi je saopćio da nema loma i da idemo kući", priča potresena majka povrijeđenog rudara.

Pitajući se kakav je to odnos prema hitnom slučaju i rudaru koji je samo pukim slučajem preživio slijeganje tla usljed ispuštanja zraka u jami, ova majka (identitet poznat redakciji Patrije) željela je podijeliti s javnošću svoje razočarenje.

"Mog sina je nastavila boljeti noga, hoda kao pingvin. Na KCUS-u su nam dali papir bez potpisa ljekara. Odmah smo sutra otišli i u Dom zdravlja Breza, tamo smo uradili nove snimke. Nakon dva dana u Zenici su nam kazali da taj nalaz s KCUS-a nije ni validan. Urađen je ponovno rentgen i utvrđen je lom/fraktura desnog kuka“, ističe ova žena.

Svjesna da je samo pukom srećom ostao živ, majka povrijeđenog rudara sada se pita kako je moguće da im nije ponuđena ni psihološka pomoć.

"Pa, zar je moguće da za dijagnozu loma treba četiri dana. Ono što sam doživjela na Ortopediji je slika odnosa prema svima nama. Ako se onako ponašaju prema rudarima stradalim u dubinama zemlje, pa kako će sutra ponašati prema drugima“, pita se ona.

#BiH