Članak

Nikšić: Pozivam stranke šestorke i Vladu KS da pruže zaštitu novinarima

Novinarima koji su bili predmet zlostavljanja i napada kao društvo dugujemo izvinjenje.

SARAJEVO, (Patria) - Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić oglasio se povodom napada na redakciju portala Radio Sarajevo. 

"Očekujem od pravosudnih institucija da u najkraćem roku riješe slučaj, te da počinitelji budu kažnjeni najstrožom mogućom kaznom za svoje postupke. Nasilje nad novinarima je nedopustivo i zahtjeva hitnu i beskompromisnu reakciju društva i države.

Pozivam sve stranke Šestorke i Vladu KS da pruže podršku i zaštitu novinarima, te da svi zajedno doprinesemo kreiranju okruženja u kojem obavljanje novinarskog posla nije visoko rizičan pothvat. Odnos društva prema ovoj javnoj djelatnosti predstavlja mjerilo demokratičnosti, otvorenosti i tolerantnosti sistema, te je ovo stoga ispit na kojem ne smijemo pasti. U svjetlu ovog nemilog događaja, očekujem da će Parlament FBiH u što kraćem roku usvojiti prijedlog SDP-ovog zastupnika Senaida Begića za izmjenama Krivičnog zakona FBiH, kojim bi se napad na novinare tretirao kao napad na službeno lice. 

Novinarima koji su bili predmet zlostavljanja i napada kao društvo dugujemo izvinjenje. Očekujem da će kazna za počinitelje biti stroga i da će poslužiti kao primjer svima drugima koji pomisle na prijetnje, cenzurisanje javnog govora i ugrožavanje sigurnosti novinara", naveo je Nikšić. 

#BiH