Članak

I Nogometni savez BiH se oglasio u vezi sa napadom na novinare Radiosarajeva

Zabilježeni su i drugi slučajevi ugrožavanja prava novinara u BiH. 

SARAJEVO, (Patria) - Nogometni savez Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje napade i prijetnje koje su neidentifikovana lica, koja se predstavljaju kao navijači lica izvršila na novinare i urednike portala Radiosarajevo.ba, te na njihove porodice.

Ovaj nemili događaj u kojem je ugrožen integritet novinara sve nas zabrinjava i upozorava na preduzimanje energičnih mjera kako se ovakvi incidenti više nikad ne bi desili.

"U tom kontekstu, NS/FS BiH očekuje od nadležnih bezbjedonosnih organa da što prije identifikuju i procesuiraju počinioce napada na novinare i urednike portala Radiosarajevo.ba", saopćeno je iz Nogometnog saveza.

Novinari iz više redakcija u Bosni i Hercegovini održat će u ponedjeljak mirne proteste u Sarajevu, nakon sve češćih pritisaka na medijske radnike u zemlji.

Dva navijača FK Sarajevo prisilili su u petak navečer novinara web portala Radio Sarajevo da izbriše tekst o navijaču tog kluba koji je u Bjelorusiji uhapšen i osuđen zbog posjedovanja droge, dok je samo nekoliko dana ranije novinarka Oslobođenja Gordana Katana iz Banja Luke bila pod snažnim pritiscima zbog stavova koje je na račun nekih vladajućih političara iznosila na svom privatnom Facebook profilu.

Ovo je drugi protest novinara u Sarajevu u posljednjih godinu dana, nakon što su novinari u avgustu prošle godine protestovali zbog napada na kolegu Televizije BN Vladimira Kovačevića iz Banja Luke.

Zabilježeni su i drugi slučajevi ugrožavanja prava novinara u BiH. 

Novinari će se u ponedjeljak okupiti ispred sjedišta FK Sarajevo u Titovoj ulici u Sarajevu u 12 sati, odakle će krenuti prema Tužilaštvu Kantona Sarajevo a nakon toga i prema Državnom parlamentu, tražeći veću zaštitu za medijske radnike.

#BiH