Članak

Ima li dogovora za deblokadu Parlamenta BiH

Prva i jedina konstituirajuća sjednica održana je u decembru 2018. godine. 

SARAJEVO, (Patria) - Kolegij Predstavničkog doma u proširenom sastavu održat će danas sjednicu. Osim rukovodstva predsjedavajućeg Denisa Zvizdića (SDA), te dopredsjedavajućih Borjane Krišto (HDZ BiH) i Nebojše Radmanovića (SNSD) sjednici će prisustvovati predsjednici klubova svih parlamentarnih stranaka u PD PS BiH. 

Dnevni red sjednice ima tri tačke i to utvrđivanje preostalih prijedloga za izbor članova stalnih komisija PD PS BiH, dogovor o drugoj sjednici PD PS BiH, te tekuća pitanja. Prva i jedina konstituirajuća sjednica održana je u decembru 2018. godine. 

Nakon razgovora delegacija SDA i HDZ BiH koje su prošle sedmice predvodili Bakir Izetbegović i Dragan Čović dogovoreno je da se pokrenu procesi koji bi vodili ka formiranju vlasti. Svjesni su da zbog nerada Parlamenta BiH stoje i brojni infrastrukturni projekti vrijedni i do milijardu eura. 

U petak je održan sastanak rukovodstva Doma naroda sa šefom Delegacije EU Johanom Sattlerom na kojem je razgovarano o prevazilaženju krize i mogućnostima kompromisa. Sattler je zamolio članove Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH da daju i maksimalan lični doprinos kako bi se pronašla kompromisna rješenja koja će rezultirati uspostavom i efikasnim radom organa vlasti u Bosni i Hercegovini.

#BiH