Članak

Patria zaustavlja rad na dva sata u okviru borbe za prava novinara

Novinari u BiH su se odlučili na mirno okupljanje

(Patria) - Napadi na novinare ozbiljan su problem u BiH i predstavljaju simptome bolesnog društva. U povodu sve učestalijih napada novinari iz više redakcija u Bosni i Hercegovini održat će danas mirno okupljanje u Sarajevu.

Izražavajući protest nakon sve češćih pritisaka na medijske radnike u zemlji, Novinska agencija Patria od 12 do 14 sati  neće objavljivati vijesti.
Cijenjene čitatelje molimo za razumijevanje i podršku, jer upravo mi novinari služimo građanima.

Novinari u BiH su se odlučili na mirno okupljanje nakon što je u petak navečer došlo do napada na urednika portala Radio Sarajeva kojeg su dva muškarca predstavljajući se kao navijači FK Sarajevo natjerali da obriše tekst koji je objavio tog dana o osuđenom navijaču FK Sarajevo koji se nalazi u zatvoru u Bjelorusiji. 

Muškarci su zatim tražili da urednik portala zove i druge redakcije da obrišu sporni tekst uz konstantne prijetnje. Napadači koji se terete za ugrožavanje sigurnosti i prtupravno lišenje slobode pušteni su da se brane sa slobode uz mjere zabrane prilaska novinari i redakciji Radio Sarajeva. 

Novinari će danas izraziti i podršku novinarki Gordani Katana iz Banja Luke koja je bila pod snažnim pritiscima zbog stavova koje je na račun nekih vladajućih političara iznosila na svom privatnom Facebook profilu.

Ovo je drugi protest novinara u Sarajevu u posljednjih godinu dana, nakon što su novinari u avgustu prošle godine protestovali zbog napada na kolegu Televizije BN Vladimira Kovačevića iz Banja Luke.

Zabilježeni su i drugi slučajevi ugrožavanja prava novinara u BiH. 

Novinari će se okupiti ispred sjedišta FK Sarajevo u Titovoj ulici u Sarajevu u 12 sati, odakle će krenuti prema Tužilaštvu Kantona Sarajevo koje i procesuira slučaj napada na novinara radio Sarajeva, a nakon toga i prema Državnom parlamentu tražeći veću zaštitu za medijske radnike.

#BiH