Članak

Komšić: NATO put BiH se mora nastaviti

Komentirajuću usvojenu Deklaraciju SDA na Kongresu Komšić je kazao da mu nije jasno kako je bošnjačka stranka istovremena i građanska

SARAJEVO, (Patria) – Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je da vlasti RS-a i općinske vlasti moraju izmjestiti crkvu iz dvorišta nane Fate Orlović u Konjević Polju nakon 20 godina, a shodno presudi Evropskog suda za ljudska prava. 

„Nisam optimističan ali želim da vjerujem da ćemo biti svi više normalni.“

Komšić je komentirao i svoje obraćanje na zasjedanju Generalne skupštine UN-a u New Yorku. Istakao je da je održao više sastanaka koji su bili korisni. 

„Trudio sam da govorim diplomatskim jezkom i rečene su samo činjenice koje su svima nama poznate. Vidio sam da su te riječi izazvale potpuno različita tumačenja. Stavljali su mi u usta što nisam rekao, nisam ni pomislio.“

Na izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da je Komšić „nelegitiman predstavnik“ Komšić je kazao da mu onda nije jasno zašto reaguju na nerelevantne ljude i izjave.  

„Ja sam samo rekao ono što je istina. Na neki način ih razumijem. Postoje situacije kad i meni istina ne odgovara. Ja sam uvijek da se držimo činjenica, a ne da glumimo lažnu političku korektnost. Ja tamo nisam spomenuo niti jednu državu poimenice. Zanimljivo je kako su se prepoznale“, kaže Komšić za Dan uživo na N1. 

On je kazao da je spreman razgovarati s bilo kim iz Hrvatske, ali da se dignitet i interesi BiH moraju štititi pod svaku cijenu. 

„Ne vidim razlog da glumim političku korektnost na štetu BiH. Ljudima koji obnašaju neke pozicije u Hrvatskoj nije palo napamet da komentarišu unutrašnja pitanja u Mađarskoj ili Sloveniji, ali o BiH komentarišu svašta. To su dupli standardi prema BiH“, kazao je Komšić. 

Komentirao je i odlazak predstavnika političkih stranaka iz RS-a kod srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. 

„Predsjednik Vučić je u datim okolnostima postupio dosta mudro. Na njegovom mjestu ne bih ni pristao da se održi taj sastanak. Ne znam ko je sazvao taj sastanak. Sve ono što se dešavalo u Beogradu je pokazalo da Milorad Dodik ne može da diktira vlastima u Beogradu. On svojim postupcima i uvlačenjem Srbije diže ljestvicu Vučić“, kazao je Komšić navodeći da će se na predstojećem susretu Predsjedništva BiH Vučićem vidjeti da li će polučiti neki rezultat.  

Komšić je kazao da je imenovanje Matthewa Palmera specijalnim predstavnikom SAD-a za Zapadni Balkan signal da je u State departmentu data pažnja ovom regionu kako ne bi stvari izmakle kontroli. 

„BiH mora nastaviti svoj put ka NATO-u. Ovdje je riječ o važnim stvarima. Ne mogu jabuke i rakija sa Dodikovog imanja biti važnije od sudbine ljudi u RS. Stvari se moraju uozbiljiti i razgovarati sa važnim ljudima“, kazao je Komšić. 

Komentirajući usvojenu Deklaraciju SDA na Kongresu Komšić je kazao da mu nije jasno kako je bošnjačka stranka istovremena i građanska.

„SDA je dominantno etnička stranka. Tu se nešto sudara, jer se mora promijeniti koncept stranke. Po meni je SDA željela naglasiti i krenuti više u pravcu bosanskohercegovačke političke opcije. Ali da bi se došlo do toga potreban je veliki put, promijeniti matricu. Ja se zalažem za tu ideju, ali sam svjestan da to neću doživjeti, ali ne možete ukrasti tu ideju“, kazao je Komšić dodavši da samo BiH nas sve štiti. 

„Ne štiti nas ni SDA, ni HDZ ni SNSD već BiH. Bez BiH nikog od nas nema, politički nas nema. A kad te nema politički, onda te nigdje nema“, ističe Komšić. 

On je kazao da nije znao za Izetbegovićev sastanak sa HDZ-om niti šta znače dogovori oko ANP-a. Ponovio je da bez ANP-a neće biti ni imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara BiH. Ne očekuje ni da će se ubrzo formirati vlast. 

„Od nas se traži ništa drugo sem da razradimo interoperabilnost naših OS BiH sa snagama NATO-a i da radimo na operativnoj sposobnosti naših OS BiH. Je li to minimum, recimo da jeste, ali to NATO traži. Maksimum bi bio da odvojimo 2% GDP-a za sektor odbrane“, kaže Komšić.  

Posljednje Dodikove izjave o povlačenju stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, Komšić je komentirao da je to izvorni Dejton.

"Na Dodiku je da se odluči šta hoće ili ga neko pogrešno savjetuje ili ne zna šta pročita. Ako on hoće izvorni Dejton, eto mu izvorni Dejton. Ne može sad hoću, sad neću. Takve Dodikove izjave samo dosatno komplikuju situaciju“, istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

#BiH