Članak

Prodanović: Neprijatno je kad ne funkcioniše najviše zakonodavno tijelo BiH

Imamo kršenje Ustava od strane Predsjedništva u smislu neimenovanja kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara.

SARAJEVO, (Patria) - Delegat u Domu narodu Parlamenta Bosne i Hercegovine Lazar Prodanović govorio je o problemu formiranja vlasti, migrantskoj krizi, potencijalnoj krizi unutar koalicije SNSD-DNS te o rotaciji u ovom Domu naroda na čije je čelo sada došao Dragan Čović.

"Brzo je prošlo predsjedavanje gospodina Izetbegovića, za to vrijeme imali smo svega dvije sjednice. Gospodin Čović preuzeo je danas zasjedanje, nadam se da će politički akteri u BiH doći do kompromisnog rješenja kako bi se uspostavilo funkcioniranje Doma", kazao je Prodanović za N1.

No, od čega zavisi njihovo funkcioniranje?

"Nije izvršeno konstituiranje tih Domova u cjelini neizborom stalnih radnih komisija, privremenih radnih tijela. Zavisi prije svega od spremnosti, političke volje ključnih aktera koji bi bili odlučni da implementiraju izborne rezultate. Nadam se da su blizu tog rješenja. Onog momenta kad se ta odluka bude postigla mi kao delegati u Domu narodu smo spremni da radimo. Neprijatno je kad ne funkcionira najviše zakonodavno tijelo Bosne i Hercegovine", rekao je Prodanović.

Potpredsjednik SDP-a Denis Bećirović kazao je kako je nekonstituiranje Domova u Parlamentarnoj skupštini BiH kršenje Dejtonskog sporazuma, Prodanović je ustvrdio kako to nije tačno:

"Nezasjedanje Domova PS nisam siguran da je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, siguran sam da nije, ali jeste kršenje poslovnika o radu domova. Bilo bi važno da se dođe do rješenja kojim bi se odblokirao ovaj rad. Bećirović je i prethodnom predsjedavajućem upućivao poziv, ali vidjeli smo da nije bilo efekta."

Prodanović je kazao kako će BiH primati penale za nerad i neusvajanje zakona u smislu plaćanja kamata na nerealizirane kredite:

"Trebaće nam puno aktivnosti da ovi zakonski projekti prođu procedure i budu usvojeni. Bilo bi jako bitno da ova aktivnost započne. Neko treba poslati pozitivnu poruku. Smatram da je to Predsjedništvo BiH. Imamo kršenje Ustava od strane Predsjedništva u smislu neimenovanja kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara."

"Samim neupućivanjem u proceduru postignut je negativan efekt, odnosno nanesena je šteta BiH. Ne vjerujem da će neki biti povučen ili stavljen van snage. Definitivno je jasno da će BiH platiti značajan iznos sredstava za nepovučene kreditne linije koje su ispregovarane i za koje se čeka samo ratifikacija", dodao je Prodanović.

Prodanović je upitan i za mogući utjecaj sastanka Čović-Dodik-Lajčak na neodržavanje sastanka predstavnika HDZ i SDA:

"U negativnom smislu sasvim sigurno ne. Izuzetno je važan sastanak dva predsjednika među najvećim političkim partijama u BiH sa ministrom vanjskih poslova Slovačke koji odlično poznaje region. Mislim da je veoma cijenjen i u međunarodnim krugovima i EU. Bilo bi značajno kada bi ovaj razgovor bio na liniji onog da se što prije riješe unutrašnji sporovi i pretpostavljam da je to dobra poruka."

#BiH