Članak

Švedska princeza Victoria i princ Daniel od 5. do 7. novembra u BiH

Delegacija će se sastati sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine.

SARAJEVO, (Patria) - Njihova Kraljevska Visočanstva princeza Victoria prestolonasljednica i princ Daniel od Švedske, kao i zamjenica premijera Vlade i ministrica za okoliš i klimu Isabella Lövin, posjetit će Bosnu i Hercegovinu od 5. do 7. novembra 2019. Ova posjeta predstavlja jednu od dvije posjete koje princeza prestolonasljednica i princ obavljaju svake godine.

Delegacija će se sastati sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine. U Parlamentarnoj skupštini će učestvovati na konferenciji o klimi i inovacijama, posjetit će projekte koje podržava Švedska – Muzičku akademiju u Sarajevu i Zanat u Konjicu kao i Zemaljski muzej u Sarajevu. S gradonačelnicima Sarajeva i Istočnog Sarajeva će posjetiti planinu Trebević, a susrest će se sa švedsko-bosanskim poduzetnicima i razgovarati s korisnicima švedskih projekata iz svih krajeva zemlje.

Svrha ove posjete je da se ojačaju već dobri odnosi između dvije zemlje, naglase snažne veze i potencijal za nastavak saradnje u korist svih u BiH. Cilj je da se istakne veliki potencijal zemlje, a
glavne teme posjete će biti klima i okoliš, inovacije i poduzetništvo te učešće mladih.

Švedska je treći najveći bilateralni donator u Bosni i Hercegovini. Svake godine Švedska s 18 miliona eura pomoći podržava napore zemlje na njenom reformskom putu ka EU, a ova pomoć se
implementira u saradnji s lokalnim partnerima. Teme ove posjete odnose se na ovaj angažman, a od posebnog su interesa za princezu prestolonasljednicu i princa.

U januaru 2016. princeza prestolonasljednica imenovana je od Generalnog sekretara UN-a jednom od 17 ambasadora Ciljeva održivog razvoja (eng. Sustainable Development Goals, SDG) i Agende 2030. Princeza prestolonasljednica je od 2019. godine dio alumni skupine i nastavlja se fokusirati na oblasti održivosti i pitanja koja se tiču okeana i ribolova.

Konferencija Pametni grad (Smart City) i klima i okoliš u vezi su s ovim interesom princeze prestolonasljednice, kao i posjeta Muzičkoj akademiji koja je renovirana s ciljem postizanja energetske efikasnosti.

Princ Daniel promovira poduzetništvo među mladim ljudima. Posjeta kompanijama Zanat i System Verification, radionica s KULT-om i RoboKidsom, kao i večera s predstavnicima inicijativa Mozaik, FARMA, IT Girls, Innovation Leaders i KULT, također su u vezi sa spomenutim interesom.

Njihova Kraljevska Visočanstva bave se pitanjima koja se tiču dobrobiti djece i mladih.

Njeno Kraljevsko Visočanstvo princeza prestolonasljednica Victoria buduća je šefica švedske države. Uloga šefa države u Švedskoj znači da je najistaknutiji predstavnik zemlje u odbrani i u odnosima s drugim državama. Kraljevska porodica ima pravo glasa, premda se kroz tradiciju to pravo nikada ne koristi. Kada kraljevska porodica putuje u inostranstvo u službene posjete, uvijek ih prati ministar/ministrica koji predstavlja vladu. Sve javne izjave, osim govora princeze prestolonasljednice na Konferenciji „Pametni rast za novu klimatsku stvarnost“ davat će zamjenica premijera Vlade i ministrica za okoliš i klimu.

#BiH #Sarajevo #BiH #Švedska