Članak

Ograničena primanja direktora i članova UO socijalnih ustanova u FBiH

Priča o visini naknada objavljena je te je istaknuto da članovi upravnog i nadzornog odbora u Pazariću koštaju preko 100.000 KM godišnje

SARAJEVO, (Patria) - Mjesečna neto plata direktora ustanova socijalne zaštite utvrđuje se u rasponu od dvije do tri prosječne neto plate u Federaciji Bosne i Hercegovine prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku, a odluku o visini mjesečne neto plate direktora donose upravni odbori ustanova, u skladu s rezultatima rada i finansijskim mogućnostima ustanove, dio je odluke kojom je Vlada FBiH ograničila primanja.

Na dalje stoji i da „mjesečna novčana naknada za rad u upravnim i nadzornim odborima ustanova socijalne zaštite i utvrđuje se u visini 60% od prosječne neto plate u Federaciji Bosne i Hercegovine prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku za članove i 80% za predsjednike“.

Priča o visini naknada objavljena je te je istaknuto da članovi upravnog i nadzornog odbora u Pazariću koštaju preko 100.000 KM godišnje, odnosno njihove pojedinačne naknade su oko 1.000 KM mjesečna.

Situacija u Zavodu je katastrofalna i priča direktora Redžepa Salića nikoga nije ostavila ravnodušnim. Salić je u dramatičnom obraćanju federalnim parlamentarcima kazao kako su Upravni i Nadzorni odbor ovaj zavod koštali čak 420.000 KM, dok su istovremeno djeca gladna.

Rekao je da se u Zavodu godinama provodio kriminal, od toga da su se kurbani, koji bi ljudi donosili u ovaj Zavod, preprodavali, da djeca nemaju grijanje, da se renovirana zgrada raspada, te da nema adekvatnog kadra koji bi se brinuo o štićenicima ovog Zavoda.

Inače, danas usvojenom Odlukom utvrđene su visine plata direktora i novčanih naknada za rad u upravnim i nadzornim odborima ustanova socijalne zaštite u Zavode za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica — Drin,

Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Bakovići, Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine - Pazarić, Zavodu za vaspitanje muške djece i omladine — Sarajevo i Ustanovi iz djelokruga socijalne zaštite — Ljubuški.
 

#BiH #VladaFBiH #Odluke