Članak

Dijalizni pacijenti ogorčeni: Menadžment uništio transplantaciju na KCUS-u, sada krivi druge

Njeno pitanje za DM U BiH i predsjednicu je toliko degutantno

SARAJEVO, (Patria) - Udruženje dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH obratilo se javnosti s gorčinom i žaljenjem na saopćenje KCUS a vezano za njihove zahtjeve na protestima koji su održani jučer u krugu KCUS-a. 

„Kao prvo, što se tiče isključenja, moguće je da se niko iz KCUS nije isključio zbog poznate strahovlade u ovoj zdravstvenoj ustanovi, no direktorica zaboravlja da su na protestima bili i pacijenti iz drugih gradova i dijaliznih centara u F BiH.

Pacijenti su stigli iz Bihaća, Cazina, Velike Kladuše, Ključa, Travnika, Bugojna, Viteza, Kaknja, Žepča, Zenice, Tuzle, Lukavca i drugih gradova i puno njih je bilo odlučno da se ne uključuju na dijalizu sve do ispunjenja naših zahtjeva.

Kao drugo, kad je u pitanju transplantacija u KCUS koju je ovaj menadžment totalno uništio, žalosno je i pomalo tragikomično da se krivnja prebacuje na Donorsku mrežu u BiH (DM BIH) i uvaženu profesoricu Halimu Resić, predsjednicu Donorske mreže u BiH, koja je istinski borac za svakog pacijenta i koja nesebično daruje svoje slobodno vrijeme, bez ikakve naknade, kako bi sa nama pacijentima promovirala donaciju i transplantaciju te tako zajedno podigli razinu svijesti kod građana o ovoj životno važnoj temi.

Njeno pitanje za DM U BiH i predsjednicu je toliko degutantno kao da je pisao netko ko pojma nema o medicini i zdravstvenim zakonima i postupcima a ono glasi: „kada su obezbijedili i kome organ potreban za transplantaciju?“ 

Evo po 100. put pišemo.

Donorska mreže u BiH NE RADI TRANSPLANTACIJE!!!

Transplantacije se rade u Kliničkim centima koji to žele ili ne žele da rade. Očigledno je da to KCUS NE ŽELI, a moguće je i da ne može jer su ovaj centar napustili vrsni stručnjaci koji su bili involvirani u transplantacijski program ove ustanove. Kako je moguće da je isti KCUS uradio 10 transplantacija u 2015. a u 2019. Niti jedne? To je pravo pitanje za menadžment ove ustanove“, navode u saopćenju.
Donorska mreža BiH je nevladina i nije dio zdravstvenog sistema, ona radi na entuzijazmu i volji određene grupe ljudi koji žele da se stvari poprave na bolje, kada je u pitanju transplantacija organa u BiH.

„Gospoda priča jednu te istu priču koja je zapravo totalno neutemeljena, jer organi za eksplantaciju i transplantaciju se nalaze u isključivo u kliničkim centrima i bolnicama, a ne u dvoranama gdje DM U BiH radi tribine ili na ulicama gdje radimo ulične akcije. Imamo i dopis profesora urologa sa KCUS, koji opet demantira direktoricu i doslovno kaže da se u KCUS kadaverična transplantacija može uraditi ODMAH, što je ravno naučnoj fanatastici i to je jako žalosno da jedan zdravstveni stručnjak takvog ranga ne poznaje kako funkcionira sistem transplantacije“, navode iz Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH.

#BiH #KCUS #UdruženjeDijaliziranihITransplantiranihBolesnikaFBiH