Članak

Desir pozvao države da djeluju i zaštite novinare

Samo tokom ove godine dvoje novinara ubijeno je tokom obavljanja dužnost

BEČ, (Patria) - Povodom predstojećeg Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, predstavnik OSCE-a za slobodu medija, Harlem Desir, istakao je potrebu za zaštitom novinara i krivičnim gonjenjem osoba odgovornih za zločine počinjene nad novinarima. 

„U velikom broju slučajeva imali smo priliku vidjeti da počinioci zločina nad novinarima ostaju na slobodi. Na teritoriji država članica OSCE-a u proteklih 25 godina ubijeno je oko 400 novinara, a razriješeno je manje od 15% slučajeva ubistva novinara. Statistički pokazatelji poput ovih dokaz su da vlade moraju pripisati veći značaj sigurnosti novinara“, izjavio je Desir.

Samo tokom ove godine dvoje novinara ubijeno je tokom obavljanja dužnosti. Radi se o Lyri McKee iz Sjeverne Irske (Velika Britanija) i Vadimu Komarovu iz Čerkasija (Ukrajina).

"Predstavnik za slobodu medija također je odao priznanje novinarima ubijenima u proteklih nekoliko godina. „U proteklih nekoliko godina širom teritorije država članica OSCE ubijen je veliki broj novinara. Među njima je i Daphne Caruana Galizia, čiju sam porodicu posjetio prilikom službene posjete Malti. Nadam se da će tokom istrage biti utvrđen identitet osoba odgovornih za njeno ubistvo i da će te osobe odgovarati za svoja djela“, izjavio je Desir.

„Među ubijenima je i Jan Kuciak, koji je stradao prošle godine u Slovačkoj. U vezi sa njegovim ubistvom podignuta je optužnica protiv četiri osobe. Nadam se da će i u ovom slučaju pravda biti zadovoljena. Izostanak krivičnog gonjenja može dovesti do stvaranja okruženja u kojem je moguće proći nekažnjeno za takav čin, što bi moglo uzrokovati porast nasilja“.

„Napredak je moguć“, dodao je predstavnik za slobodu medija.

Prošle godine u decembru, države članice OSCE-a usvojile su važnu Odluku o sigurnosti novinara na sjednici Ministarskog vijeća, kojom se ističe potreba za borbom protiv nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima.

Ovom odlukom, države članice pozivaju se na „poduzimanje efikasnih mjera u cilju borbe protiv nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima, kroz insistiranje na odgovornosti kao ključnom elementu u prevenciji budućih napada, te poduzimanje mjera kojima se osigurava provedba brze, efikasne i nepristrasne istrage organa za provedbu zakona o nasilnim djelima nad novinarima i prijetnjama upućenim novinarima, u cilju izvođenja krivaca pred lice pravde i pružanja prilike žrtvama da ostvare pristup odgovarajućoj zakonskoj zaštiti.“

Desir je podsjetio na napredak ostvaren u predmetu u Srbiji, gdje je, kako je rekao „donesena osuđujuća presuda protiv pripadnika nekadašnjeg Resora državne bezbjednosti odgovornih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine. Ta presuda je dokaz da nema nekažnjivosti čak ni za zločine počinjene prije 20 godina. Veoma je važno da do takvog napretka dođe i u mnogim drugim slučajevima nasilja nad novinarima.

#BiH #OSCE #HarlemDesir #Novinari #JanKuciak