Članak

Čestitke povodom Dana državnosti BiH

Povodom 25. novembra Dana državnosti BiH pristižu brojne čestitke zvaničnika.

SARAJEVO, (Patria) - Povodom 25. novembra Dana državnosti BiH pristižu brojne čestitke zvaničnika. Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović čestitao je 25. novembar. 

"Obilježavajući Dan državnosti Bosne i Hercegovine, s ponosom i dužnim poštovanjem se prisjećamo generacije bosanskohercegovačkih patriota, koja je imala hrabrosti da se suprotstavi fašizmu, ali i odlučnost, viziju i mudrost da na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić-Gradu, potvrdi historijsko-pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine.
Sa istim poštovanjem i zahvalnošću s kojom se prisjećamo generacije koja nam je darovala ZAVNOBiH i njegove vrijednosti, danas iskazujemo zahvalnost i generaciji bh. patriota koja je ovu zemlju odbranila od posljednje agresije. Na svima nama je obaveza da nastavimo afirmisati ideju zajedništva i ravnopravnosti svih naroda i svakog građanina, jer samo tako možemo graditi Bosnu i Hercegovinu kao modernu, prosperitetnu državu jednakopravnih ljudi, članicu Evropske unije i NATO-a. U želji da istrajemo na tom putu, svim građankama i građanima Bosne i Hercegovine čestitam Dan državnosti", saopćeno je iz kabineta Šefika Džaferovića. 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić čestitao je Dan državnosti građanima Bosne i Hercegovine.

"25. novembar je dan kada se s ponosom sjećamo historije naše zajedničke domovine Bosne i Hercegovine. To je i prilika je da se podsjetimo na zajedništvo ZAVNOBiH-a i iskoristimo ga u gradnji bolje, evropske budućnosti naše zemlje Dragi moji Bosanci i Hercegovci, sretan vam Dan državnosti“, stoji u čestitki predsjedavajućeg Zvizdića.

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović čestitala je građanima BiH 25. novembar.

"U povodu obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti BiH, svim narodima i građanima upućujem najiskrenije čestitke. Ovo je dan kada treba da se sjetimo kako smo se zajedno suprostavili fašizmu i podjelama s ciljem očuvanja državnog integriteta i suvereniteta i kada treba da se sjetimo svih hrabrih boraca koji su položili svoje živote za  državu BiH  i za našu bolju budućnost.

Odluke ZAVNOBiH-a, koje su temelj bosanskohercegovačke državnosti, obavezuju nas da svojim zajedničkim radom doprinesemo jačanju države, solidarnosti i poštivanju različitih duhovnih i kulturnih vrijednosti.

Naš cilj zbog svega toga treba da bude jasan- to je izgradnja moderne, demokratske, uspješne države BiH, utemeljene na zajedništvu, pravdi, toleranciji i multikulturalnosti, u interesu svih naroda i građana koji žive na ovim prostorima", navodi se. 

#BiH #Sarajevo #DanDržavnostiBiH #Praznik