Članak

Održan svečani prijem povodom uručivanja Odluke o izboru reisu-l-uleme

Prema njegovim riječima, IZ će i dalje nastojati čuvati tradiciju i svojim pripadnicima pružati duhovna, etička i psihosocijalna uporišta za stabilno orijentiranje.

SARAJEVO, (Patria) - Opravdati odgovornost i povjerenje koje naš narod ima u Islamsku zajednicu (IZ) i dalje ostaje naša najveća zadaća, izjavio je tokom zvaničnog preuzimanja novog mandata reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

„Mi smo malobrojan narod, ali, zahvaljujući islamu i IZ mi smo narod koji se na dvije hiljade mjesta sastaje pet puta na dan samo u domovini, a isto činimo i u domovinskim zemljama i dijaspori. Povjerenje koje muslimani imaju prema svojim džamijama i džematima, nije samo najveća, nego možda i jedina snaga koju Islamska zajednica ima“, poručio je reisu-l-ulema, kojem je nakon džume namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji i zvanično uručena Odluka o izboru za mandatni period 2019.-2026. godine nakon čega je položio svečanu zakletvu.

On je dodao da će ukazano povjerenje biti opravdano djelujući u duhu naše uzvišene vjere, promičući dobro, u skladu s tradicijom, društveno odgovorno, moralno i socijalno angažirano, otvoreni za dijalog i saradnju s drugim vjerskim zajednicama.

„Kritički ćemo od nosilaca javnih mandata u političkom i društvenom životu zahtijevati više: bolje rezultate, više standarde, humaniji odnos prema životnim potrebama naših građana“, poručio je reisu-l-ulema na skupu na kojem su prisustvovale brojne zvanice iz IZ, ali predstavnici javnog i političkog života iz BiH, međunarodne zajednice i diplomatskog kora.

Prema njegovim riječima, IZ će i dalje nastojati čuvati tradiciju i svojim pripadnicima pružati duhovna, etička i psihosocijalna uporišta za stabilno orijentiranje.

IZ će u narednom periodu, kako je naglasio, svoje djelovanje i dalje prilagođavati evropskom pravnom, socijalnom, političkom, kulturnom i ekonomskom kontekstu, jer značajan broj pripadnika Islamske zajednice u BiH, Bošnjaka i drugih žive u zemljama Zapadne Evrope, te zato što BiH kulturno-povijesno pripada Evropi i politički je opredijeljenja za budućnost u Evropskoj uniji (EU).

Poručio je, između ostalog, da će IZ kao evropska zajednica muslimana nastojati razvijati svoje obrazovne i institucionalne kapacitete kako bi na najodgovorniji način doprinosila budućnosti multireligijske, pluralne, otvorene i demokratske Evrope.

Između ostalih, prisutnima se obratio i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, koji je uputio čestitke Islamskoj zajednici i reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću.

#BiH