Članak

Trump i američki senat zvanično podržali hongkonške proteste

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je prijedlog zakona koji podržava protuvladine demonstrante u Hong Kongu.

(Patria) – Američki predsjednik Donald Trump potpisao je prijedlog zakona koji podržava protuvladine demonstrante u Hong Kongu, potez koji je zvanični Beijing nazvao 'punim predrasude i arogancije'.

Prijedlog zakona koji je jednoglasno podržao američki senat, kao i Predstavnički dom prošle sedmice, kineskim i hongkonškim zvaničnicima prijeti sankcijama zbog kršenja ljudskih prava u Hong Kongu. Prijedlog zakona također nalaže američkom državnom odjelu da svake godine izvrši uvid u to da li Hong Kong zadržava dovoljno autonomije kako bi adekvatno odgovorio američkim trgovinskim kriterijima.  

Zvanični Beijing ovaj američki potez vidi kao 'čisto uplitanje u unutarnja pitanja Kine', što produbljuje tenzije između dvije zemlje koje su se razvile usljed trgovinskog rata.

Nekoliko sati nakon što je Trump stavio svoj potpis na dokument, kineski ministar vanjskih poslova izjavio je da je 'prijedlog zakona koji je osudio cijeli kineski narod, uključujući zemljake iz Hong Konga - pun predrasude i arogancije. Tretira Hong Kong sa zastrašivanjem i prijetnjama', navodi se u saopćenju kineskog ministarstva.  

Američki predsjednik također je potpisao još jedan dokument koji je odobrio Kongres, koji stavlja zabranu na izvoz municije za kontrolu mase hongkonškoj policiji, poput suzavca, gumenih metaka i sl.

- Ove prijedloge zakona sam potpisao iz poštovanja prema kineskom predsjedniku i narodu Hong Konga... u nadi da će lideri i predstavnici Kine i Hong Konga biti u stanju prijateljski razriješiti njihove različitosti s ciljem dugotrajnog mira i prosperiteta za sve, kazao je Trump u srijedu.

Istovremeno, vlada Hong Konga izjavljuje da se 'snažno protivi i žali zbog' zakona jer će štetiti odnosu autonomne pokrajine sa SAD, kao i to da će poslati pogrešnu poruku demonstrantima koje vlada smatra nasilnim 'pobunjenicima' koji guraju grad u propast, piše Guardian.

U posljednjih 6 mjeseci koliko traju, protuvladini protesti doveli su u pitanje kinesku ovlast nad Hong Kongom pod motom 'jedna zemlja, dva sistema' – uvjet pod kojim je Velika Britanija vratila Hong Kong u ruke Kine.

Protesti su dosegli vrhunac nešto ranije u novembru kada je policija stegla obruč oko univerziteta čiji je kampus bio prepun demonstranata od koji su mnogi bili studenti. Prošle sedmice je uhapšeno više od 1.100 osoba, dok je ukupan broj hapšenja od juna prešao 5.800.

 

 

#Svijet