Članak

SAD će umanjiti finansijski doprinos NATO savezu, namjena 'uštede' ostaje sigurnost

Američka vlada će značajno reducirati doprinos zajedničkom budžetu NATO saveza, tvrde pojedini američki i NATO zvaničnici.

(Patria) – Američka vlada će značajno reducirati doprinos zajedničkom budžetu NATO saveza, tvrde pojedini američki i NATO zvaničnici.

O ovom mogućem američkom potezu govori se u kontekstu osporavanja opredjeljenosti američkog predsjednika za transatlantsku alijansu, uoči samita u Londonu iduće sedmice na kojem će se obilježiti 70. godina saveza.

Do sada su SAD osiguravale 22% budžeta NATO saveza, što je pokrivalo troškove sjedišta, zajedničkih investicija u sigurnost, kao i troškove nekih kombiniranih vojnih operacija.

Direktni budžet NATO saveza je relativno mali i iznosi oko 2,5 milijarde dolara, a tretira se zasebno od budžeta za nacionalnu odbranu za koji NATO preporučuje da se zadrži na doprinosima po formuli 2% BDP-a zemalja članica.

Neki američki zvaničnici iz sektora odbrane otkrili su za CNN da Trumpova administracija namjerava smanjiti doprinos na 16%, što bi ga dovelo u razinu njemačkog doprinosa koji iznosi 14,8%. Oni tvrde i to da će se od drugih zemalja članica očekivati da nadomjeste deficit u budžetu.

CNN također piše da Trump već dugo kritizira neke NATO članice, naročito Njemačku, što ne pridonose zajedničkom budžetu za odbranu sa dogovorenih 2% od njihovog BDP-a, u čemu trenutno uspijeva samo 8 od 29 članica.

NATO članice su usljed sigurnosnih prijetnjih poput ruske aneksije Krima povećale ulaganje u odbranu (100 milijardi dolara od 2014. godine), što generalni sekretar Jens Stoltenberg pripisuje američkom predsjedniku.

Jedan zvaničnik NATO saveza kazao je za CNN da su članice dogovorile novu formulu podjele troškova: 'Udio u troškovima većine evropskih saveznica i Kanade će se povećati, dok će se američki smanjiti. To je važna demonstracija opredjeljenja članica za Alijansu, kao i pravednije podjele tereta'.

Iz istog izvora CNN saznaje da je dogovorena nova formula – novac koji američka strana 'uštedi' bit će uložen u druge sigurnosne i vojne projekte SAD u Evropi, uključujući programe u zemljama koje nisu članice NATO saveza poput Ukrajine i Gruzije.

#Svijet