Članak

Advokati Muhameda Alija Gašija uputili urgenciju Kantonalnom sudu u Sarajevu

Advokat Senad Kreho u izjavi za Novinsku agenciju Patria kaže da mu nije jasno zašto još uvijek nije zatraženo izjašnjenje Tužilaštva KS. 

SARAJEVO, (Patria) – Advokati Vasvija Vidović i Senad Kreho, branioci Muhameda Alija Gašija uputili su predsjedniku Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimiru Špoljariću urgenciju vezano za ponavljanje postupka Gašiju. U zahtjevu je navedeno da je tom sudu 24. septembra ove godine dostavljen zahtjev za ponavljanje postupka ali da do danas nije poznata bilo kakva odluka suda u vezi s tim zahtjevim.

„Molimo vas da nas izvijestite u kojoj fazi se nalazi upućeni zahtjev, te da nam u najskorije vrijeme dostavite odluku“, navodi se u urgenciji. 

Iz Kantonalnog suda u Sarajevu prije nekoliko dana su za Patriju potvrdili da je „predmet u radu“, ali da još uvijek nije zatraženo izjašnjenje Tužilaštva KS. 

Advokat Senad Kreho u izjavi za Novinsku agenciju Patria kaže da mu nije jasno zašto još uvijek nije zatraženo izjašnjenje Tužilaštva KS. 

„Sud bi zbog novih okolnosti koje su se pojavile u slučaju trebao što prije razmotriti zahtjev i zatražiti izjašnjenje Tužilaštva KS“, kaže Kreho.

Povod za podnošenje zahtjeva za obnovu postupka protiv Gašija i drugih bila je obustava istrage Tužilaštva KS protiv Ljirima Bitićija od 25.06.2019. godine. Kantonalno tužilaštvo KS je nakon detaljne istrage, materijalnih dokaza i nalaza vještačenja donijelo odluku o neprovođenju istrage protiv Bitićija, odnosno utvrđeno je da on nije osoba koja je pucala u Amira Pašića Faću 12.06.2007. godine. Gaši je optužen za više krivičnih djela, a označen je kao organizator zločinačke organizacije i prema presudi u tački 10. navodi se da je Bitići osoba koja je pucala i nanijela povrede Pašiću, „podstreknut i u saizvršilaštvu sa Muhamedom Ali Gašijem.“ Tokom sudskog procesa Gašiju i drugima Bitići je bio nedostupan bh. pravosuđu. 

Na iste dokaze se oslanjaju i prvostepena (23.06.2009.) i drugostepena presuda (22.04.2010.). Gaši je osuđen zbog više krivičnih djela prvostepenom presudom na 20 godina zatvora, a samo zbog krivičnog djela ubistvo u pokušaju je dobio 14 godina zatvora. Drugostepenom presudom je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 17 godina.  

I pravni stručnjaci mišljenja su da su stvoreni uslovi za obnovu postupka s obzirom da je prema optužnici „neposredni počinilac“ oslobođen bilo kakve sumnje pa i krivice, pa samim time nema ni naručioca ni saizvršioca čime se bitno mijenja činjenica na osnovu koje je Gaši osuđen i izdržava zatvorsku kaznu za djelo koje nije počinjeno. 

#BiH #TužilaštvoKS #MuhamedAliGaši #KantonalniSudUSarajevu