Članak

Javna preduzeća u KS samo za porez duguju 165 miliona KM

Ministrica pravde u Kantonu Sarajevo Lejla Brčić govorila je i o poreskom dugu TV Sarajevo

SARAJEVO, (Patria) - Vlada Kantona Sarajevo održava vanrednu sjednicu. Na dnevnom redu je samo jedna tačka – nezakonitosti u poslovanju u javnim preduzećima, ustanovama, zavodima i drugim pravnim licima kojima je osnivač Kanton Sarajevo.

Premijer Edin Forto na početku sjedncie je kazao da se u javnosti sve manje govori o činjenici da su zatekli kratere u javnim firmama koji se godinama neće moći popuniti. 

„Samo po osovu poreskog duga javna preduzeća su dužna 165 miliona maraka, od toga je GRAS najveći dužnik od 130 miliona KM, ali to je samo Porezni dug u Federaciji, plus je GRAS dužan 32 milion PDV-a i dvije neisplaćene plaće“, kazao je Forto, dodajući da Vodovod i kanalizacija duguje 9 miliona, Farmaceutski fakultet 5,5 miliona poreza.

"Puno se priča o patriotizmu. Ultimativni čin patrioizma je plaćanje poreza. Ko vam kaže da je patriota, a ne plaća porez - slagao vas je. Ako hoćete da srušite državu, nemojte plaćati porez. Treba da se zapitamo zašto se mi borimo i šta nam je cilj. Ne platiti porez je izdaja države'', poručio je on.

Adnan Šteta, ministar sobraćaja kazao je da dug GRAS-a premašuje viisnu kapitala.

„Imamo dug i PDV-a i to najveći u BiH. Radnici GRAS-a su tužili preduzeće za 65 miliona KM, a GRAS je tužio kanton za 120 miliona KM. Napravili smo niz poteza kako bismo sanirali ovaj dug i nismo bježali od odgovornosti. Pri kraju smo da se potpišu sporazumi i da se krene s isplatom duga. Radimo ozbiljnu rekonstrukciju firme“, kazao je Šteta dodajući da će tražiti od istražnih organa da utvrdi odgovornost osoba koje su bile na čelu GRAS-a.

Ministrica pravde u Kantonu Sarajevo Lejla Brčić govorila je i o poreskom dugu TV Sarajevo od oko 500.000 KM i da su predate krivične prijave protiv odgovornih lica. Govorila je i o sumnjivim ugovorima o djelu, te zapošljavanju 14 osoba uprkos moratoriju.

Ministar finansija KS Amel Kovačević kazao je da javni sektor u Kantonu Sarajevu treba doživjeti veliku reformu i da javni sektor mora bit sposoban odgovoriti potrebama građana. On je rekao da je Budžetski inspektorat napravio preko 56 inspekcijskih nalaza za različite kategorije, ali da je Budžetski inspektorat značajno ograničen.

"U tom procesu pokrenut je niz prekršajnih postupaka i predati su predmeti Tužilaštvu KS. Prema našem sudu to su predmeti koji imaju ozbiljne implikacije i tražimo od Tužilaštva KS da pod hitno riješe te predemete", rekao je Kovačević.

#BiH #AdnanŠteta #EdinForto #VladaKS #LejlaBrčić