Članak

Nikad punija sala Parlamenta FBiH: Zastupnici raspravljaju o zdravstveno-socijalnim zavodima

Ispred Parlamenta FBiH pojačano je prisustvo policije, a ulaz je “omotan” žutom policijskom trakom. 

SARAJEVO, (Patria) - U Sarajevu je počela tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na kojoj će biti razmatrano stanje u pet zdravstveno-socijalnih zavoda, koji zbrinjavaju mentalno invalidnu djecu i osobe. 

Godinama loša situacija u zavodima kulminirala je objavljivanjem fotografija iz Zavoda za zbrinjavanje mentalno-invalidne djece i omladine Pazarić, na kojima se vide djeca vezana različitim predmetima za radijatore. 

Reakcija medija i javnosti, te nekoliko uzastopnih protesta, prvo pred Parlamentom FBiH, potom i pred Vladom te sarajevskom Vijećnicom, natjerali su Parlament FBiH da sazove današnju sjednicu. 

Osim Pazarića, na sjednici će biti razmatrano stanje u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica - Drin, Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba - Bakovići, Zavodu za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo i Ustanovi iz djelokruga socijalne zaštite - Ljubuški.

Ispred Parlamenta FBiH pojačano je prisustvo policije, a ulaz je “omotan” žutom policijskom trakom. 

Na pitanje novinara, policajci su kazali da ne očekuju proteste i da je traka iz preventivnih mjera. 

Sjednici prisustvuju predstavnici nevladinih organizacija, glavna tužiteljica KS Sabina Sarajlija, roditelji djece, glavni ombudsmen BiH Jasmina Džumhur...

Dnevni red dobio je podršku, a predsjedavajući Mirsad Zaimović kazao je da ovaj Parlament nikada nije raspravljao o ovoj problematici. 

#BiH #ParlamentFBiH #ZavodPazarić #PredstavničkiDomFBiH