Članak

Komšić i Pahor: Odlična privredna saradnja Slovenije i BiH

Komšić je kazao da je BiH uvijek imala prijatelja u Sloveniji.

LJUBLJANA, (Patria) - Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik sastali su se danas u Ljubljani sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom. Nakon održanog sastanka uslijedilo je obraćanje Komšića i Pahora. 

Pahor je rekao da su Slovenija i Bosna i Hercegovina dvije prijateljske države, te poručio da je Slovenija naklonjena BiH. Govoreći o euroatlantskim integracijama, Pahor je rekao da je BiH ključna zemlja.

"Ako će Evropa zbog svojih unutrašnjih problema kasniti u širenju, onda će taj teritorij zakasniti, ne samo da se očuva mir, nego i da napreduje - što je želja i EU i država u regiji. Bosna i Hercegovina je ovdje ključna", kazao je Pahor, javlja N1, prenosi NAP.

Naveo je da će se u tom kontekstu govoriti o Sjevernoj Makedoniji prema kojoj je evropska politika napravila grešku i nije se držala riječi koju je dala Sjevernoj Makedoniji.

"Napravili su ogromne promjene, ispunila je sve, ispunila očekivanja i nije dobila zeleno svjetlo za pregovore", kazao je Pahor.

Pahor je naveo da su pohvaljeni politički odnosi dvije zemlje i govorili o brojkama koje ukazuju na odličnu privrednu saradnju koja iznosi milijardu i 400 miliona eura robne razmjene i da razmjena raste.

"BiH je treća destinacija za investicije slovenskih poduzeća u inozemstvu, imamo preko 100 preduzeća u BiH. Mi Slovenci imamo povjerenje u budućnost BiH. Tamo žive tri naroda, naša bliska država i prijateljska i željeli bismo da se ti odnosi poboljšavaju. Gotovo hiljadu đaka i studenata iz BiH dobiva stipendije ovdje u Sloveniji. Raduje me što ste došli sva trojica, to je prilika za nastavak intenzivnog političkog, ekonomskog i ljudskog odnosa. Učinit ćemo sve u našoj moći da očuvamo mir na ovim prostorima", kazao je Pahor.

Komšić je kazao da je BiH uvijek imala prijatelja u Sloveniji.

"Drago nam je da imamo prijatelja i da smo ga uvijek imali u državnom vrhu Slovenije, da saradnja ide na jedan zadovoljavajući način. Zadovoljstvo nam je da imamo prijatelja koji je već prisutan u euroatlanskim integracijama i ako treba možemo se obratiti na pravu adresu kada je riječ o budućem putu BiH ka euroatlantskim integracijama", naveo je Komšić.

Kako je naveo, govorili su i o pitanju migracija.

"Došli smo do jednog zaključka da ako treba zajednički da intervenišemo prema institucijama Evropske unije i nove Evropske komisije kako bismo riješili pitanje migracija na zadovoljavajući način, tamo gdje nastaju. Siguran sam da možemo očekivati povećanje saradnje. Drago nam je da imamo razumijevanje predsjednika Pahora kada je riječ o tzv. mini Šengenu. Inicijativa je dobro došla, svaka saradnja je dobra, ali neke stvari moramo definisati na pravi način. Predsjednik Pahor je tu na tragu onoga što i mi mislimo o cijeloj inicijativi, ona ne može biti nikakva zamjena za evropski put BIH", naveo je Komšić. 

#BiH #ŽeljkoKomšić #BorutPahor #Ljubljana