Članak

SBB zatražio smjenu svog ministra Veska Drljače

Milinković, predsjednica Upravnog odbora Zavoda Pazarić uglavnom je govorila o problemima zakonskih rješenja, a naročito je istakla problem s nepropisivanjem sankcija. 

SARAJEVO, (Patria) - Predsjednica Kluba SBB-a u Predstavničkom domu FBiH Azra Hadžić-Bećirspahić zatražila je na početku diskusije o stanju u zavodima smjenu federalnog ministra Veska Drljače, također iz Saveza za bolju budućnost, javlja agencija Patria. 

Dodala je da je SBB danas u nezavidnoj poziciji, jer su i direktor i ministar iz te stranke.

Požalila se Hadžić - Bećirspahić i na činjenicu da su tek jučer dobili izvještaje, te najavila da će tražiti da inspekcija uđe u sve zavode.

Istakla je da danas može konstatovati da je smijenjeni direktor Redžep Salić bio upravu, vezano za kriminal i ostale radnje. 

"Vi ministre Drljača (SBB) iz moralnih razloga danas trebate podnijeti ostavku. Znali ste sve o stanju u zavodima i odgovorni ste za takvo stanje", istakla je predsjednica Kluba SBB-a.

Iz SBB-a nezvanično kažu da će tražiti da se smijenjeni direktor Zavoda Pazarić Redžep Salić vrati na poziciju.

Nakon pauze za ručak, Mira Grgić je saopćila da je Odbor za socijalna pitanja Predstavničkog doma jučer održao sastanak, ali da je odlučeno da ne oformljuju zaključke, jer će Klubovi poslanika imati svoje zaključke.

Prethodno je u okviru izlaganja Janja Milinković, predsjednica Upravnog odbora Zavoda Pazarić uglavnom govorila o problemima zakonskih rješenja, a naročito je istakla problem s nepropisivanjem sankcija. 

“Kada govorimo o istupima udruženja, određena udruženja podržavamo, međutim većina udruženja ne radi po zakonu. Mi kao Upravni odbor nismo znali kako finansije ulaze u Zavod. Ovaj Upravni odbor preozbiljno je pristupilo svom poslu i napravilo analize više segmenata rada i došli do poražavajućih podataka. Pojedine porodice su se gotovo pa odrekle svojih članova porodice u zavodima”, dodala je Milinković. 

Zaključila je da se porodice zakonski obavežu da posjećuju štićenike u zavodima. 

Navela je i slučaj da je prethodno rukovodstvo poslalo na edukaciju doktora, koji se nakon toga, nije vratio u Zavod, jer ga to rukovodstvo nije obavezalo ugovorom. 

Iako su smijenjeni Upravni odbor i direktor, dobili su priliku da se obrate zastupnicima, jer Pazarić još nema novo rukovodstvo. 

Jasminka Džumhur, glavni ombudsmen BiH kazala je da od 2017. godine imaju zastoj u komunikaciji s Parlamentom FBiH. 

“Izvještaje ovom Parlamentu smo dostavili 2010. i 2018. godine. Određeni pomaci postoje, ali to nije dovoljno. Nakon tih izvještaja, Vlada FBiH je izdvajala određena sredstva. Međutim, sve to nije praćeno podizanjem standarda. Fatalno bi bilo odvojiti druge ustanove od Pazarića, koji je samo povod”, kaže Džumhur. 

Segment kriminala treba se istražiti, ali, kako kaže, ne znamo koliki su troškovi ustanova, cijena boravka u njima.

“Niko nam danas nije rekao kako su i kada registrovane ustanove. Standardi nisu isti za djecu i druge kategorije. Ključno je da se ne zna šta je djelatnost. Je li osnivač davao saglasnosti na promjene djelatnosti. Ni jedan centar za socijalni rad ne može smjestiti novu osobu, ako se poštuje presuda Hadžimelić protiv BiH. Ta presuda traži standarde”, ističe Džumhur.

Ines Kavalec, direktorica Udruženja “Dajte nam šansu”, kazala je da su nakon objavljenih slika u Pazariću ispostavili svoje zahtjeve i napomenula da od njih neće odustati. 

“Sve vas ću zamoliti da zamislite na jednu minutu da ovdje pričamo o vašoj djeci i da razmislite biste li svoju djecu ostavili u sličnu instituciju”, kaže Kavalec. 

Dodaje da s vremenom još jedna osoba u porodici oboli, jer 24 sata brine o bolesnom djetetu. 

“Referirala bih se na obraćanje predsjedavajuće Uprvavnog odbora koja je pozvala roditelje da obilaze svoju djecu. Vi hoćete reći da roditelji ne žele obići dijete koje su prisilno ostavili u Pazarić. Znate li koliko je teško odreći se svog djeteta da biste zaradili za život”, istakla je Kavalec. 

Poručila je i sljedeće: “Ne molimo, nego zahtijevamo da se na sjednici Doma naroda nađe Zakon koji će definisati roditelja - njegovatelja”.

“Zahtijevamo da se u svakom kantonu nađe institucija koja će pomagati roditeljima. Vi jačate upravne i nadzorne odbore, a zanemarujete roditelje. U svakom upravnom i nadzornom odboru mora biti neko od roditelja. Ne želimo u tim odborima vidjeti ljude koji ne znaju šta je dijete s poteškoćama. Također, zahtijevamo da se u Odboru za socijalnu zaštitu nađe jedan od roditelja. Čini mi se da se o problemima oko Pazarića nismo dotakli najodgovornijeg, ministra”, kazala je Kavalec. 

#BiH #PredstavničkiDom #ParlamentFBiH #VeskoDrljača #AzraHadžić-Bećirspahić